Efectele adverse ale gerului asupra organismului

Efecte adverse gerCu totii asteptam iarna ca sa ne bucuram de zapada, sa ne veselim cu jocurile-i specifice si sa petrecem sarbatorile alaturi de familie. Insa draga iarna vine la pachet cu ger si viscol si, fara o protectie adecvata, riscam sa cadem prada afectiunilor specifice. Clima influenteaza in mod direct organismul, iar temperaturile scazute de acum il suprasolicita, acesta incercand sa-si mentina echilibrul termic constant, de 36-37 grade Celsius, pentru a putea functiona normal.



Gerul afecteaza sistemul cardiovascular

Temperaturile joase conduc la ingustarea vaselor de sange, ceea ce determina afectarea circulatiei, cu precadere la nivelul extremitatilor. Pe de alta parte, in conditii de ger, organismul nostru este setat sa redistribuie automat fluxul de sange catre organele interne vitale, scazand, implicit, irigarea zonelor periferice. In acest caz, poti avea parte de amorteala, furnicaturi, mancarimi si chiar durere la nivelul mainilor, picioarelor, pielii, dar si al nasului si urechilor. Persoanele cele mai expuse sunt cele care sufera de boli arteriale, diabet zaharat, insuficienta cardiaca, ateroscleroza sau sindromul Raynaud. De asemenea, riscul de infarct si de accident cardiovascular creste in aceasta perioada, astfel ca trebuie evitate trecerile bruste de la o temperatura la alta.

Pont: Evitati sa consumati alimente foarte grase inainte sa va expuneti gerului, deoarece acestea ingreuneaza mult digestia si astfel o mai mare cantitate de sange va migra catre stomac si intestine.

Degeraturile si hipotermia

Hipotermia apare in urma expunerii indelungate la frig, umiditate si vant, caz in care temperatura corpului si pulsul scad, iar tensiunea arteriala si frecventa mictiunilor cresc. Daca organismul este extenuat, atunci hipotermia poate avea efecte mult mai grave, conducand chiar si la deces. Totodata, trebuie sa avem grija la degeraturi, expusi fiind fumatorii, cardiacii si cei care prezinta afectiuni pulmonare, deoarece fluxul sangvin este mult redus la aceste categorii. In cazurile usoare, degeraturile se pot trata acasa, insa, in cazurile grave, este necesara interventia de urgenta a unui medic, in caz contrar existand riscul ca persoanei afectate sa i se amputeze zona sau sa-si piarda simturile. Pe de alta parte, gerul afecteaza articulatiile si agraveaza reumatismul.

Pont: Atentie! Zona degerata nu trebuie masata si nici expusa direct unei surse de caldura.

Gerul provoaca alergii

Stim ca frigul si viscolul afecteaza, in primul rand, pielea, aceasta fiind cea mai expusa, insa, pe langa deshidratare, descuamare si iritatii, la nivelul sau se pot manifesta alergii. De obicei, alergia la ger se mosteneste sau este o repercusiune a unei hepatite. Pe langa tratamentele pe baza de medicamente existente in acest caz, se recomanda ca pielea sa fie protejata corespunzator cu ajutorul cremelor intens hidratante si a vestimentatiei groase.

Pont: Folositi manusi, fular si caciula din materiale naturale si evitati-le pe cele sintetice care pot agrava starea in caz de alergie la nivelul pielii.

Gerul agraveaza afectiunile respiratorii

Din cauza imunitatii scazute, dar si a constrictiei vaselor de sange, in sezonul rece, afectiunile cailor respiratorii pot aparea cu mai mare usurinta. Astfel, accesul de tuse, bronsitele, infectiile pulmonare si insuficientele respiratorii sunt primele care se fac simtite. O atentie mare trebuie sa aiba persoanele astmatice care trebuie sa evite total expunerea la ger.

Pont: Daca este absolut obligatoriu sa iesiti in ger, protejati-va caile respiratorii cu un fular, pentru a evita inhalarea directa a aerului rece.

Gerul sensibilizeaza rinichii

Iarna este anotimpul cand se manifesta cele mai multe infectii la nivelul rinichilor, cauza fiind si expunerea prelungita la ger si umiditate. Pe de alta parte, vezica urinara poate fi si ea afectata, cistita si infectiile urinare avand mediul propice pentru a se instala. Purtati haine groase si mentineti zona rinichilor si a abdomenului protejata de expunerea directa la ger.

Pont: Hidratarea corespunzatoare a organismului poate preintampina aceste afectiuni. Beti minimum doi litri de lichide zilnic, sub forma de ceai sau apa plata.

Farmacistii Catena recomanda produsul Osteocare Original Plus. Daca iti doresti sa-ti mentii sanatatea oaselor, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Osteocare Original Plus! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole