Efectele poluarii asupra organismului uman

efecteleAuzim din ce în ce mai des vorbindu-se despre poluare şi despre efectele nocive pe care aceasta le are asupra mediului înconjurator. Însa suntem oare conştienţi de impactul negativ pe care îl are, implicit, asupra noastra? Suntem oare conştienţi ca, în majoritatea cazurilor, efectele poluarii sunt ireversibile şi ca noi suntem, în cea mai mare parte, responsabili de amplificarea gradului de poluare?Cauzele poluarii

Cu toate ca poluarea poate avea şi cauze naturale − de exemplu, erupţia unui vulcan, gheizerele sau furtunile de praf −, cauzele artificiale, create de om, sunt cele care predomina şi care „murdaresc” mediul înconjurator şi, totodata, organismul uman. Industria este primul şi principalul factor poluant, iar atmosfera este marea sa victima. În aceasta schema, o sursa industriala extrem de poluanta este ramura producerii materialelor de construcţii datorita prelucrarii unor roci naturale. De asemenea, sa nu uitam de defrişarea padurilor şi lipsa de atitudine în regenerarea fondului forestier. Pe locul doi şi trei vorbim de poluarea casnica şi cea produsa de autovehicule. Trebuie sa ştim ca nu doar gazele de eşapament polueaza, ci orice fum, praf, cenuşa ce provine din arderi, în aceasta categorie intrand şi fumul de ţigara, dar şi modul în care obţinem energia folosita la îndeplinirea necesitaţilor uzuale. Da, pentru ca, fie ca vrem, fie ca nu, faptul ca ne încalzim locuinţa sau ca gatim produce poluare.

Efectele poluarii asupra mediului

Poluarea afecteaza în mod direct apa, solul şi atmosfera. Astfel, un prim rezultat sunt apele reziduale contaminate cu substanţe toxice provenite din deversari. Rezultatul? Rauri, lacuri, mari şi oceane risca sa-şi piarda flora şi fauna. Aceasta apa intra în sol, unde, alaturi de alţi factori poluanţi, cum ar fi îngraşamintele chimice, conduce la deteriorarea calitaţii sale, fapt ce se rasfrange în primul rand asupra hranei. Factorii atmosferici sunt mult compromişi, iar efectul se manifesta prin ploi acide, gaze de sera − responsabile de încalzirea globala, raze ultraviolete intense din cauza distrugerii stratului de ozon.

Amprenta poluarii asupra organismului uman

Este de la sine înţeles ca distrugerea naturii înseamna distrugerea omenirii, efectele poluarii asupra mediului afectandu-ne în mod direct prin aer, apa şi alimentaţie – necesitaţi fara de care nu putem sa traim şi pe care, cumva, ne obligam sa le consumam poluate. Din pacate, nu mulţi realizeaza ca mare parte din problemele de sanatate actuale sunt repercusiuni ale poluarii şi, nu de puţine ori, simptomelor le atribuie alte cauze. Durerile frecvente de cap, greaţa, starile de voma, oboseala şi ameţeala, sunt cel mai des întalnite semne ale unui organism poluat. De asemenea, poluarea sta la baza apariţiei afecţiunilor respiratorii, sensibilizeaza organismul în fața alergiilor şi este un factor important în declanşarea bolilor cardiovasculare. În plus, sistemul nervos şi cel endocrin sunt afectate, poluarea fiind responsabila de accentuarea starilor de nervi si stres dar şi de apariţia multor tipuri de cancer. Probabil ca pielea este cel mai uşor afectata de poluare, aceasta fiind în contact direct cu razele emise de soare. Pe de alta parte, cercetatorii în domeniu au scos la iveala ca persoanele care locuiesc în oraşe poluate sunt mult mai predispuse insomniei, calviţiei şi obezitaţii.

Copiii, cei mai afectaţi de poluare

Numeroase studii desfaşurate în acest sens au ajuns la un numitor comun, şi anume ca cei mai afectaţi de poluare sunt copiii. Astfel, bebeluşii expuşi în primul an factorilor poluanţi dezvolta mai uşor astm, bronşite, infecţii ORL şi probleme de piele, o cauza fiind şi sistemul imunitar înca nedezvoltat la adevarata capacitate. Ţineţi cont ca aerul toxic afecteaza intrauterin fatul şi exista riscul ca viitorul adult sa fie mult mai sensibil în faţa problemelor respiratorii. Este recomandat, pe cat posibil, sa evitaţi contactul bebeluşului cu mediile poluante, cel puţin în primii ani de viaţa.

Text: Madalina Manole