Câtă apă trebuie să bei zilnic pentru a evita deshidratarea

Este imposibil să nu fi auzit cel puțin o dată aceste cuvinte: „Pentru o viață sănătoasă, consumă cel puțin doi litri de apă în fiecare zi!”. Bineînțeles că majoritatea oamenilor nu respectă acest îndemn, așa cum majoritatea oamenilor nu conștientizează cât de mare este procentul de apă din propriul organism (72%) și ce înseamnă acest lucru.â

Farmacistii Catena recomandă Rehidrafort cu aromă portocale de la Naturalis, un supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale și lichide. Datorită compoziției echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajută la corectarea stărilor de deshidratare.

În multe din procesele metabolismului organismului uman, apă este o componentă vitală. Fără excepție, formele de viață cunoscute depind de apă. Organismele folosesc o mare cantitate de apă în digestia hranei. În funcție de activitatea depusă și de temperatura în care se desfășoară, corpul uman are nevoie de la doi până la șapte litri de apă în fiecare zi pentru a evita deshidratarea.



Necesarul de apă zilnic, diferit pentru femei și bărbați

Pentru cei care suferă de afecțiuni ale rinichilor este dificil să bea foarte multă apă, dar și să bea prea puțînă este periculos, mai ales atunci când fac exerciții fizice sau se află într-un ambient cald și umed. Există și reversul medaliei, atunci când unii oameni mor efectiv în urmă intoxicatiei cu apă, consumând în timpul exercițiilor fizice mai multă apă decât este necesar. Consiliul Național de Cercetare din SUA (National Research Council) recomandă că femeile să consume 2,7 litri de apă în fiecare zi (incluzând și sursele de apă din alimente), iar bărbații − 3,7 litri.

Ce este, de fapt, apa?

Dar ce este, de fapt, apa? Din ce este compus acest lichid inodor, incolor și insipid, indispensabil vieții pe Terra? Din perspectiva chimică, este un compus al hidrogenului și al oxigenului, H2O. Ea poate să fie sărată – în oceane și mari, dulce – în ape curgătoare, stătătoare, ploi, ape freatice sau subterane; poate avea formă solidă – în calotele polare, ghețari, aisberguri, zăpadă; în atmosfera, apă este în stare gazoasă și alcătuiește norii sau este difuzată în aer determinând umiditatea acestuia. Evaporarea, condensarea, solidificarea și topirea apei alternează mereu.

40% din oameni nu au acces la apă curată!

Odată cu creșterea numărului de oameni pe glob a crescut și folosirea intensivă a resurselor de apă potabilă. În general, această este colectată din izvoare sau extrasă din puțuri artificiale, dar și din ploi, râuri și lacuri prin procedee specifice, îndepărtându-se astfel anumite substanțe sau bacterii periculoase pentru om. Este posibil că, în contextul poluării excesive și a încălzirii globale, apă să devină cel puțin la fel de prețioasă precum petrolul. Un raport UNESCO din 2003 sugera că în următorii 20 de ani cantitatea de apă potabilă pe planetă noastră va scădea cu 30%. Situația este dramatică dacă luăm în calcul că 40% dintre oameni nu au acces la apă curată pentru o igienă minimă, iar peste două milioane de oameni mor anual din cauza consumului de apă contaminată sau a secetei.

În majoritatea religiilor, apa este considerată purificatoare și se crede chiar că ar avea puteri spirituale; este acceptată că unul dintre elementele constituente ale naturii în mitologiile tuturor culturilor antice și preistorice, alături de aer, foc și pământ.

Foto: shutterstock