Este imposibil sa nu fi auzit cel putin o data aceste cuvinte: „Pentru o viata sanatoasa, consuma cel putin doi litri de apa in fiecare zi!”. Bineinteles ca majoritatea oamenilor nu respecta acest indemn, asa cum majoritatea oamenilor nu constientizeaza cat de mare este procentul de apa din propriul organism (72%) si ce inseamna acest lucru.
In multe din procesele metabolismului organismului uman, apa este o componenta vitala. Fara exceptie, formele de viata cunoscute depind de apa. Organismele folosesc o mare cantitate de apa in digestia hranei. In functie de activitatea depusa si de temperatura in care se desfasoara, corpul uman are nevoie de la doi pana la sapte litri de apa in fiecare zi pentru a evita deshidratarea.
Necesarul de apa zilnic, diferit pentru femei si barbati
Pentru cei care sufera de afectiuni ale rinichilor este dificil sa bea foarte multa apa, dar si sa bea prea putina este periculos, mai ales atunci cand fac exercitii fizice sau se afla intr-un ambient cald si umed. Exista si reversul medaliei, atunci cand unii oameni mor efectiv in urma intoxicatiei cu apa, consumand in timpul exercitiilor fizice mai multa apa decat este necesar. Consiliul National de Cercetare din SUA (National Research Council) recomanda ca femeile sa consume 2,7 litri de apa in fiecare zi (incluzand si sursele de apa din alimente), iar barbatii − 3,7 litri.
Ce este, de fapt, apa?
Dar ce este, de fapt, apa? Din ce este compus acest lichid inodor, incolor si insipid, indispensabil vietii pe Terra? Din perspectiva chimica, este un compus al hidrogenului si al oxigenului, H2O. Ea poate sa fie sarata – in oceane si mari, dulce – in ape curgatoare, statatoare, ploi, ape freatice sau subterane; poate avea forma solida – in calotele polare, ghetari, aisberguri, zapada; in atmosfera, apa este in stare gazoasa si alcatuieste norii sau este difuzata in aer determinand umiditatea acestuia. Evaporarea, condensarea, solidificarea si topirea apei alterneaza mereu.
40% din oameni nu au acces la apa curata!
Odata cu cresterea numarului de oameni pe glob a crescut si folosirea intensiva a resurselor de apa potabila. In general, aceasta este colectata din izvoare sau extrasa din puturi artificiale, dar si din ploi, rauri si lacuri prin procedee specifice, indepartandu-se astfel anumite substante sau bacterii periculoase pentru om. Este posibil ca, in contextul poluarii excesive si a incalzirii globale, apa sa devina cel putin la fel de pretioasa precum petrolul. Un raport UNESCO din 2003 sugera ca in urmatorii 20 de ani cantitatea de apa potabila pe planeta noastra va scadea cu 30%. Situatia este dramatica daca luam in calcul ca 40% dintre oameni nu au acces la apa curata pentru o igiena minima, iar peste doua milioane de oameni mor anual din cauza consumului de apa contaminata sau a secetei.
In majoritatea religiilor, apa este considerata purificatoare si se crede chiar ca ar avea puteri spirituale; este acceptata ca unul dintre elementele constituente ale naturii in mitologiile tuturor culturilor antice si preistorice, alaturi de aer, foc si pamant.
Text: Ionut Solescu