Efectele toamnei asupra sanatatii

Efectele toamnei asupra sanatatiiScaderea brusca a temperaturii, diferentele de temperatura de la o zi la alta, umiditatea crescuta si schimbarea valorii presiunii atmosferice supun organismul la teste de care nu trecem intotdeauna cu usurinta. De exemplu, oscilatiile presiunii atmosferice ne pot influenta activitatea mentala, afectandu-ne capacitatea de atentie sau memoria pe termen scurt.

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate atrage atentia asupra afectiunilor specifice care pot aparea in urma unor dezechilibre la nivelul sistemului imunitar, cauzate de schimbarile conditiilor de mediu.

 Racelile

Determinate de peste 200 de tipuri de virusuri, aceste infectii virale sunt extrem de frecvente in perioada rece. Motivul aparitiei acestor raceli an de an este acela ca virusurile se diversifica, fiind mereu cu un pas inaintea organismului care nu are timp sa dezvolte rezistenta la acestea. Racelile se transmit fie prin contact direct cu secretii de la o persoana infectata, fie indirect, prin atingerea unei suprafete infectate.

 

Astmul si alergiile

Efectele toamnei asupra sanatatiiAcesta este cel mai frecvent tip de astm, prezent cu precadere la copii, dar intalnit si la adulti. Este cauzat de alergeni precum mucegaiul, rezultat al umiditatii, praful sau polenul, iar simptomele includ tuse sau stranut, presiune la nivelul pieptului, dificultati respiratorii (tahipnee – respiratie rapida sau dispnee – respiratie scurta). Majoritatea persoanelor astmatice se confrunta cu probleme in urma efortului in aer rece, inhalarii de fum sau de mirosuri puternice.

Reactiile alergice pot aparea in urma contactului cu un alergen (cauzand efecte la nivelul pielii), prin patrunderea unui alergen la nivel ocular (aer poluat, parfumuri intepatoare, fum de tigara sau fumul produs de incendii, lumanari, focurile de artificii, cu efect de mancarime sau inrosirea ochilor) sau prin ingerare, care, in cazuri grave, poate determina soc anafilactic (inclusiv atacul astmatic sever).

 

Tulburarile digestive

Efectele toamnei asupra sanatatiiModificarea duratei zilei si a noptii obliga organismul sa-si adapteze procesele si ceasul biologic la noile conditii. Acest fapt solicita contributia sistemului nervos, cel responsabil de starea de bine a organismului. Astfel, tensiunea resimtita la nivelul terminatiilor nervoase accentueaza tulburarile digestive cronice.

 

Text: Adelina Gruia, med spec medicina de familie