Efectul yo-yo duce la aparitia bolilor de inima

shutterstock 126763280Ai incercat de mai multe ori sa tii dieta si tot de atatea ori ai pus la loc toate kilogramele pierdute, plus multe altele pe langa? Atunci trebuie sa ai grija, deoarece conform ultimelor doua studii in domeniu, femeile care tin diete si se ingrasa in mod repetat pot dezvolta boli de inima odata cu inaintarea in varsta.

 

Cercetatorii de la Universitatea Wake Forest din SUA au studiat un grup de 700 de femei, de peste 50 de ani, care au pierdut in greutate, dar care mai apoi s-au ingrasat iar. Specialistii au analizat riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 si a bolilor de inima. In ciuda faptului ca nivelul colesterolului rau, al zaharului din sange, al trigliceridelor si al tensiunii arteriale s-au imbunatatit atunci cand s-a pierdut in greutate, acesta s-a inrautatit dupa recastigarea kilogramelor, chiar mai mult decat atunci cand a inceput procesul de slabire.

 

“Pierderea in greutate si mentinerea ofera cele mai multe beneficii sanatatii, dar kilogramele recastigate dupa o dieta de slabire dauneaza grav sanatatii”, a declarat autorul studiului, Daniel Beavers.

 

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au analizat 112 de femei obeze timp de 15 luni. In primele cinci luni, participantele au reusit sa piarda in greutate, prin alimentatie sanatoasa si exercitii fizice, in medie 11 kg fiecare, dar un an mai tarziu, au recastigat in medie 70% din greutatea lor.

“Femeile care au pus la loc kilogramele pierdute si inca ceva in plus prezinta riscuri de pana la 70% de a suferi de boli de inima.“

Studiul a fost publicat in “Jurnalul de Gerontologie: Stiinte Medicale”.

 

Text: Andreea Popescu