Energizante naturale

plante_energizante_sursa_shutterstockEste foarte important pentru fiecare dintre noi sa ne pastram starea de sanatate. Totodata este bine ca fiecare dintre noi sa se gandeasca sa isi pastreze si vitalitatea indispensabila ritmului alert al zilelor noastre.  Iar acest lucru se face cel mai bine apeland la farmacia verde.

 
Dintre multiplele plante pe care le putem folosi pentru scopul mai sus mentionat am alcatuit un top cu cele mai puternice cinci privind actiunea lor energizanta (aceasta nefiind insa, nici pe departe, singura lor calitate terapeutica).

GINSENGUL
Are efect stimulator si puternic energizant. Produsele care se gasesc in farmacii sau in magazine tip plafar si care contin ginseng sunt adevarate cocteiluri energetice. De aceea sunt recomandate structurilor mai putin robuste care au o rezistenta mai scazuta la efort si la problemele de sanatate specifice acestui anotimp, dar si sportivilor de inalta performanta. De asemenea este de real folos persoanelor aflate in perioada de convalescenta sau celor care se confrunta cu dificile perioade de epuizare fizica si/sau psihica, intelectuala.
Practic ginsengul normalizeaza activitatea sistemului nervos central, diminueaza oboseala, grabeste recuperarea dupa boala, activeaza circulatia sangvina periferica si tonifica pielea.

GINGKO BILOBA
Este un excelent energizant. Se gaseste in diverse preparate, sub o multime de denumiri comerciale, atat in farmacii cat si in magazinele de tip plafar. Aceste produse imbunatatesc capacitatea de stocare a informatiilor, amelioreaza functionarea creierului (prin vasodilatatia cerebrala produsa), au efect anxiolitic si anti-stres precum si vasodilatator periferic. Astfel se folosesc in caz de tulburari de concentrare si de memorie, ameteli, stari de oboseala, crampe musculare si alte tulburari vasculare periferice.

GUARANA
Este o planta tonifianta bogata in guaranina. Aceasta substanta ajuta la imbunatatirea starii psihice si la recuperarea fizica mai rapida. Are efect de excitant nervos, imbunatateste memoria, mareste vitalitatea si totodata intareste sistemul nostru imunitar. Totusi prima actiune a guaranei este cea de revigorare, oferind un important plus de energie organismului. Se gaseste in diverse preparate farmaceutice singura sau impreuna cu alte plante cu actiuni similare precum si in diverse bauturi energizante. Desi la noi este inca mai putin cunoscuta, guarana se impune pe zi ce trece ca un excelent energizant.

ARBORELE DE CAFEA

In afara de gustul ei pe cat de specific, pe atat de apreciat, cafeaua are certe efecte energizante si stimulatoare. Cafeaua mareste atentia si creste activitatea intelectuala, imbunatateste memoria si gandirea. In plus contine si antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.

CATINA

Dintre plantele enumerate pana in prezent catina este prima care se gaseste si la noi in tara sub forma de vegetatie spontana. Este un arbust care creste in special pe soluri bogate in sare, mai ales in regiuni de deal. Efectele curative si profilactice  ale catinei sunt cunoscute inca din antichitate. Ceaiul, dar mai ales siropul de catina sunt bune energizante si cresc rezistenta organismului in fata bolilor. Exista de asemenea ulei de catina. Ceaiurile de multi-fructe pe care le consumam frecvent contin in cele mai multe cazuri si catina (chiar daca in concentratie scazuta).
In afara de rolul ei energizant catina se foloseste cu succes in afectiuni buco-dentare, duodenale si in tratarea unor infectii bacteriene de intensitate redusa din sfera ORL.

Retineti!
Cele cinci plante enumerate mai sus, indiferent de forma sub care sunt prezentate (ceai, sirop, infuzie, capsule, tablete de extract standardizat) trebuie administrate dimineata (si in nici un caz dupa ora 14) necombinandu-le pe toate in acelasi timp.
Desi sunt lipsite de reactii adverse administrate in doze uzuale ele pot induce o stare de agitatie psihomotorie, insomnie si cefalee (dureri de cap) in momentul in care sunt administrate simultan sau dozele sunt excesiv de mari.

 

Text: Dr. Alin Popescu

Medic medicina sportiva
Medic coordonator F.R. Rugby
Medic lot national seniori rugby
0726 / 777.137