Expertii au dat verdictul: noua mese pe zi tin organismul sanatos

shutterstock_79971595Desi se stia pana acum ca cinci mese pe zi sunt suficiente pentru mentinerea unui organism sanatos, expertii au constatat ca numarul meselor constituie o reala problema pentru majoritatea persoanelor. Se pare ca, pentru mentinerea sanatatii si a unei greutati constante, oamenii trebuie sa manance nici mai mult, nici mai putin de… noua mese pe zi.

Savantii sunt de parere ca acest numar de mese poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, si chiar la pierderea in greutate, a raportat Daily Mail.

“Daca vom manca de mai multe ori pe zi, vom avea aceleasi beneficii metabolice ca si cand am manca acelasi aliment intr-o zi. In plus, cu cat mesele sunt mai dese, cu atat avem mai multe beneficii”, a declarat Dr. Susan Jebb, din cadrul Medical Research Council’s Human Nutrition Research Unit. Conform spuselor acestuia, se pare ca cele cinci mese pe zi nu sunt suficiente pentru a ne simti satui si de aceea, de cele mai multe ori, ajungem sa ne ingrasam.

Intr-unul din cele mai recente studii, oamenii de stiinta de la Imperial College, Londra, au comparat dietele a mai mult de 2.000 de persoane din Marea Britanie, Japonia, China si SUA.  Toti participantii au avut diete cu acelasi numar de calorii si mesele formate din aceleasi alimente. Participantii au fost impartiti in doua grupe, unii au mancat de cinci ori pe zi, iar cealalalta jumatate au mancat mai mult de cinci ori pe zi.

Rezultatele studiului au aratat ca cei din primul grup, care au mancat de cinci ori pe zi, au avut tensiunea arteriala sistolica mult mai mare comparativ cu cei care au mancat mai mult de sase ori pe zi. Primii participanti au luat si in greutate pe parcursul experimentului.

In urma unei alte cercetari realizate la Universitatea din Atena, realizata cu ajutorul a 2.000 de copii cu varste cuprinse intre 9- 13 ani, s-a constatat ca micutii care au mancat de cinci ori pe zi erau de 36.6% mai expusi riscului de a avea un nivel ridicat al colesterolului rau decat cei care au manact mai multe mese.

Acelasi studiu a aratat ca numarul mic de mese pe zi duce la accelerarea metabolismului si, implicit, la cresterea riscului de obezitate, atat in randul celor mici cat si in randul adultilor.

Cu toate acestea, nu este clar de ce mancatul mai des are aceste avantaje, insa o teorie releva faptul ca mesele frecvente pot preveni un aflux de acizi grasi – compusi care sunt eliberati din alimente, lucru ce poate duce la acumularea grasimilor in artere si chiar la cresterea nivelului de colesterol din sange.

Mesele mai mici pot fi la fel de importante, spun expertii. Cu toate acestea, consumul des de alimente si numarul mai mare de mese pe parcursul zilei nu reprezinta o scuza pentru a mananca mai mult. La fel de important este si aportul de calorii care trebuie supravegheat de catre persoanele care mananca mai mult de sase mese pe zi.

 

Text: Andreea Popescu