Expunerea la soare in randul adolescentilor reduce riscul aparitiei alergiilor

Expunerea la soare in randul adolescentilor reduce riscul aparitiei alergiilorAdolescentii care petrec foarte mult timp in aer liber, la soare, prezinta un risc scazut de a suferi de eczeme si „febra fanului” (inflamatie cronica a mucoasei nazale). Tinerii care stau mai mult de patru ore pe zi la soare, pe timp de vara, se pot bucura de aceste beneficii, cel putin asta au aflat oamenii de stiinta australieni. Expunerea la soare in timpul vacantei, in adolescenta, este asociata cu cu reducerea semnificativa a acestor afectiuni.

O echipa de cercetatori de la Spitalul de Copii Royal din Melbourne a analizat un numar de 415 voluntari care au fost recrutati inca de la nastere si urmariti pana la varsta de 16 ani. Durata medie de expunere la soare in timpul lunilor de vara a fost inregistrata la varsta de 8 si respectiv 16 ani. Tot la varsta de 16 ani cercetatorii au investigat daca subiectii sufereau de „febra fanului”, eczeme sau astm sau daca prezentau semne in ceea ce priveste sensibilitatea la alergeni.

S-a ajuns la concluzia ca tinerii care petrecusera mai mult de patru ore pe zi in soarele verii prezentau un risc scazut de a suferi de cele doua afectiuni. Rezultatele au fost publicate in Jurnalul de Alergie si Imunologie Pediatrica. Una dintre explicatii este faptul ca ultravioletele ar putea avea efect asupra sistemului imunitar cu un impact puternic in ceea ce priveste alergiile. De asemenea, expunerea la soare suprima activitatile inflamatorii.

Text: Ruxandra Raica