Farfuriile albe ajuta la imbunatatirea gustului alimentelor

0a1ashutterstock_85734290Vrei sa faci o salata de fructe care sa fie dulce si sa aiba un gust mai bogat? Ei bine, atunci incearca sa servesti salata intr-o farfurie alba in loc sa mai adaugi frisca, zahar sau mai multe fructe, este parerea oamenilor de stiinta.

Un nou studiu realizat de cercetatorii spanioli si britanici arata ca o farfurie de culoare alba influenteaza modul in care oamenii percep gustul alimentelor pe care le mananca.

Pentru a testa modul in care culoarea farfuriei ar putea influenta perceptia gustului, cercetatorii au servit celor 53 de voluntari participanti la studiu o salata de capsuni in farfurii albe si negre, dupa care au evaluat parerile acestora cu privire la gustul, intensitatea aromei si calitatea salatei.

In urma studiului, s-a constatat faptul ca voluntarilor le-a placut mult nu doar gustul capsunilor din farfuria alba, ci si aroma si mirosul salatei parca au fost mai intense.

Cercetatorii, condusi de Betina Piqueras-Fiszman, medic la Universitatea de  Politehnica din Valencia, Spania, au testat, de asemenea, si alte  forme ale farfuriilor precum cele circulare, patrate si triunghiulare, insa, cu toate acestea, acest factor nu pare sa aiba un efect semnificativ asupra modului in care oamenii percep gustul mancarii.

“In viitor, ar fi deosebit de interesant daca am investiga toate culorile si caracteristicile farfuriilor, in scopul de a descoperi caile posibile pentru a imbunatati perceptia si gustul alimentelor”, au adaugat oamenii de stiinta.

Text: Andreea Popescu