Femeile percep cresterea in greutate doar daca aceasta este mai mare de 5 kilograme

-0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a3557Femeile tinere nu sunt constiente de cat castiga in greutate decat in momentul in care castiga peste 5 kilograme, sugereaza un nou studiu. Autoperceptia cresterii in greutate pare sa fie influentata semnificativ de rasa, etnie si de administrarea contraceptivelor.

In cadrul studiului, realizat la Universitatea Medical Branch din Texas (UTMB), cercetatorii au descoperit ca un numar semnificativ de femei evaluate la intervale de sase luni nu percep  castigurile recente in greutate.

Cu toate acestea, femeile de culoare si utilizatoarele de DMPA (medroxiprogesteron acetat) au fost mult mai aproape de perceperea cresterii in greutate decat omoloagele lor. Cercetatorii au realizat studiul pe un esantion de 466 de femei cu o varsta medie de 25 de ani. Aproximativ 37% dintre femei au fost hispanice, 35% non-hispanice albe si 29% non-hispanice de culoare.

Aproximativ 39% din femei au folosit DMPA, 36% au folosit un contraceptiv oral si 25% nu au folosit contraceptive.

“Am fost surprinsi sa aflam ca rasa si originea etnica sunt factorii determinanti ai recunoasterii corecte a cresterii in greutate, predictori care nu au fost raportati inainte”, a spus autorul principal al studiului, dr. Mahbubur Rahmansi, totodata profesor si asistent in cadrul Departamentului de Obstetrica si Ginecologie.

El a mentionat ca, pentru a studia in amanunt aceasta relatie, este nevoie de studii suplimentare, realizate cu mijloace detaliate, care includ aspecte culturale, psihologice si care sunt legate de perceptia de schimbare a greutatii la femei.

Text: Andreea Popescu