Femeile sunt mai predispuse la depresie decat barbatii

1ayjcwq8mmDoua din cinci femei europene sufera de tulburari mintale, cele mai comune stari fiind anxietatea, insomnia si depresia. In urma studiului desfasurat in peste 30 de tari, s-a descoperit faptul ca 38.2% dintre persoanele cu dezechilibru mintal au ajuns in aceasta situatie din cauza administrarii unui tratament incorect.


Profesorul Hans Ulrich Wittchen, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Tehnologica din Dresden, Germania, a declarat ca atat barbatii, cat si femeile prezinta in ansamblu aceleasi probleme de sanatate mintala, doar ca le experimenteaza in mod diferit.
Femeile sunt predispuse la depresie de doua ori mai mult decat barbatii si asta in special in timpul copilariei, spune profesorul Hans Ulrich Wittchen. Se pare ca rata globala a depresiei la femei a crescut surprinzator de mult inca din anul 1970, iar in ultimul timp aceasta rata s-a dublat.
“In ceea ce priveste depresia la femei, rata a crescut cu 2,6% si interesant este ca acest lucru se intampla cu precadere in anii de reproducere ai femeii, mai cu seama intre 16 si 45 de ani, niciodata dupa 45 de ani, atunci cand femeile incep sa imbatraneasca, asa cum oamenii ar putea crede ca este normal. La femei, putem observa aceasta rata crescuta mai ales atunci cand devin mame – deoarece trebuie sa faca fata unei duble si noi responsabilitati –  pe langa job, mai apare si rolul de mama”.

Text: Ruxandra Raica