Fertilitatea barbatilor, amenintata de produsele lactate

shutterstock_59255563Inca o problema care ar putea lovi in dorinta barbatilor de a deveni parinti. Conform unui nou studiu realizat in domeniu, barbatii care mananca mai mult de trei felii de branza pe zi risca sa nu mai poata face copii.

Partea descurajatoare a acestui studiu este ca orice cantitate de branzeturi, oricat de mica ar fi, administrata in mod constant poate avea un efect negativ asupra fertilitatii.

Academicienii din cadrul Universitatii de la Harvard au descoperit ca barbatii care consuma trei portii de branzeturi pe zi au calitatea spermei mult mai slaba in comparatie cu barbatii care nu consuma branzeturi, conform Daily Mail. In cadrul studiului, participantilor le-a fost servita o singura portie de lactate compusa din 28 de grame de branza, un pahar de lapte sau o cupa de inghetata si o lingurita de smantana. In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca hormonii feminini care se gasesc in mod natural in lapte sunt responsabili de imposibilitatea barbatilor de a se reproduce. Pana de curand, expertii au fost mult mai preocupati de modul in care dietele femeilor le afectau acestora fertilitatea, nefacandu-se niciun studiu pe reprezentantii sexului tare.

Chiar si asa, in momentul de fata exista tot mai multe dovezi ca stilul de viata nesanatos al barbatilor poate avea un impact asupra sanatatii acestora la fel de puternic ca si in cazul femeilor. Cercetatorii din cadrul Universitatii Harvard din Boston, SUA, au comparat dietele a 1.890 de barbati cu varste cuprinse intre 19-25 de ani. Niciunul dintre participantii din cadrul studiului nu a avut probleme de sanatate, ba mai mult de atat, acestia erau in cea mai buna forma facand cel putin o data pe saptamana exercitii fizice. Acestia au fost rugati sa raspunda la un chestionar cu intrebari legate de alimentatia lor zilnica in decursul unei saptamani. Nici calitatea spermei nu a fost uitata, aceasta fiind analizata si inainte, dar si dupa terminarea studiului.

Conform raspunsurilor date de catre participanti, s-a constatat faptul ca barbatii care au mancat mai mult de trei portii de lactate au avut calitatea spermei mai scazuta cu 25% decat cea a barbatilor care nu au consumat lactate. Myriam Afeiche, autorul studiului, a explicat ca hormonul feminin estrogen prezent in lapte poate afecta fertilitatea barbatilor. Surprinzator sau nu, fertilitatea barbatilor poate fi afectata si de prezenta pesticidelor care se regasesc in lactate.

Chiar daca studiul a dovedit care este impactul lactatelor in vietile barbatilor, specialistii au tinut sa precizeze ca studiul efectuat nu trebuie sa duca la refuzul barbatilor de a mai consuma lactate.

 

Text: Andreea Popescu