Fumatul, legat de aparitia timpurie a cancerului pancreatic

shutterstock_13811938Potrivit unui studiu realizat de catre cercetatorii americani, persoanele care fumeaza dar si cele care consuma alcool ar putea dezvolta cancer pancreatic mult mai devreme ca varsta, fata de persoanele care nu au astfel de obiceiuri. In urma studiului, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit ca fumatorii diagnosticati cu cancer pancreatic aveau 62 de ani iar cei care consumau foarte mult alcool 61 de ani, asta desi varsta aparitiei cancerului pancreatic este, de obicei, 72 de ani.

Fumatul este un factor de risc in ceea ce priveste cancerul pancreatic, provocand daune pancreasului. Descoperirile sunt bazate pe studiul a 811 pacienti care sufereau de cancer pancreatic si au indicat faptul ca astfel de obiceiuri nesanatoase pot duce la aparitia acestui tip de cacer la o varsta nu foarte inaintata.

Detectarea precoce a cancerului pancreatic este destul de dificila iar ratele de supravietuire sunt foarte mici. De obicei, atunci cand este diagnosticat, este deja intr-o etapa destul de avansata, extinsa si la celelalte organe.

In prezent, nu exista teste disponibile pentru persoanele care nu au simptome. Daca fumati un pachet de tigari sau beti aproximativ 39 de grame de alcool pe zi, aveti foarte mare grija, va expuneti unui risc major.

 

Text: Ruxandra Raica