Iata cum pot deveni alimentele un pericol pentru sanatate

Iata cum pot deveni alimentele un pericol pentru sanatateSarbatorile de iarna reprezinta in fiecare an perioada in care ne revedem cu toti cei dragi si in fata unei mese pline si colorate depanam amintiri si ne facem planuri pentru anul ce urmeaza. Si cum avem multi prieteni si multe rude, facem tot posibilul sa petrecem putin timp cu fiecare dintre ei. Uite asa… timp de cateva zile, ne asezam si apoi sa ne ridicam satui de la masa, gustam din toate preparatele traditionale, mai intai pentru ca ne este rusine sa refuzam si apoi pentru ca mergem pe premisa potrivit careia o data pe an nu se intampla nimic.

 



Carnea rosie, risc de diabet tip II

Sarmalele, chiftelutele, carnatii, caltabosii, friptura, ciorba de perisoare, toate aceste preparate pot dauna sanatatii. In plus, carnea rosie creste riscul de diabet tip II cu aproximativ 48%, in timp ce, potrivit Universitatii din Singapore, reducerea consumului acestui tip de carne scade si riscul cu 14%. Mancarurile traditionale consumate in exces in perioada sarbatorilor sunt destul de greu de digerat si ne expun riscului de pancreatita acuta, asta si pentru ca ne schimbam brusc alimentatia si mai ales pentru ca nu mai tinem cont de orele normale la care ar trebui sa luam masa, gustand si mestecand pana tarziu in noapte.

Consumul excesiv de alcool

Nu mai este un secret pentru absolut nimeni faptul ca alcoolul poate afecta in mod serios sanatatea daca este consumat in exces si trebuie sa recunoastem ca de sarbatori uitam de cuvantul “moderatie”. Printre afectiunile care se pot inrautati in aceasta perioada se numara anemia, bolile cardiovasculare, ciroza, depresia, guta, hipertensiunea arteriala, bolile infectioase, leziunile nervilor etc.

Nu inseamna ca de fiecare data cand ciocnesti un pahar trebuie sa si bei tot continutul. In plus, alcoolul deshidrateaza, asa ca este foarte important sa consumi cel putin 1,5 l de apa pe zi, ceaiuri neindulcite sau smoothie-uri din legumele care se gasesc in hipermarketuri.

Dulciurile, un deliciu dar si un pericol

Cozonaci, prajituri de casa cu fel de fel de umpluturi, fursecuri, checuri si muuulta ciocolata reprezinta dulciurile pe care le consumam mai tot timpul de Craciun. Le gasim pe masa imbelsugata dar si sub brad. Se spune insa ca zaharul este “otrava dulce” si ca poate conduce la aparitia bolilor cronice, a cancerului, a diabetului tip II si a obezitatii. Nu “te infige” in tot ceea ce iti face cu ochiul, mai ales ca nu este singura perioada din an cand consumi dulciuri. Un pic acum, un pic in restul anului si problemele pot aparea.

Savureaza masa de Craciun in timp ce ramai sanatoasa si frumoasa

Inainte cu o ora de marea masa de sarbatori, mananca un mar verde si legume cu frunze verzi. Astfel, cand te vei aseza la masa, te vei simti satula si vei manca mai putin. Pune o mana de migdale crude in poseta inainte sa pleci. Pe drum spre intalnirea cu cei de acasa, gusta cateva migdale care iti vor taia pofta de mancare si iti vor oferi o senzatie de satietate. In aceasta perioada, alimentatia trebuie sa fie una diversificata, sa contina fructe, legume, iaurturi, cereale, fibre etc.

Nu uita ca trebuie sa inveti sa spui “Nu, multumesc!”, pentru ca sanatatea ta este mai importanta decat politetea. Cheia este sa ai si alte optiuni care sa te faca sa te simti bine din punct de vedere fizic.

Text: Ruxandra Raica