Idei simple pentru un mic dejun sanatos

decupat_Idei simple pentru un mic dejun sanatos- POZA PRINCIPALAMicul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar, cu toate acestea, multe persoane sar peste ea sau consuma alimente care nu aduc niciun beneficiu organismului. Un mic dejun echilibrat ne ofera energie pentru intreaga zi, motiv pentru care va propunem in continuare sa descoperiti ce alimente sunt recomandate la masa de dimineata.



De ce este important micul dejun?

Micul dejun este prima masa a zilei si organismul nostru, fiind infometat dupa orele de somn, va asimila absolut toate ingredientele din alimentele pe care le consumam. In plus, asa cum aminteam si mai sus, aceasta este doza de energie de care are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima intreaga zi. De asemenea, persoanele care mananca micul dejun sunt mult mai putin expuse riscului de a acumula kilograme in plus. O explicatie ar fi faptul ca, peste zi, organismul nu resimte carente si ca urmare poftele alimentare sunt mult mai reduse. Totodata, cei care mananca micul dejun se pot bucura de performante fizice si psihice inalte si au o stare de spirit mult mai buna.

Alimente recomandate pentru micul dejun

In primul rand, trebuie sa avem o masa echilibrata, in sensul ca trebuie sa consumam cantitati mici din toate categoriile de nutrienti: proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. Putem sa le consumam dupa bunul nostru plac, pregatindu-ne retete care sa ne satisfaca preferintele culinare si nicidecum sa ne devina un chin. Consumati cereale integrale: paine integrala sau tarate de ovaz combinate cu iaurt. Produsele lactate sunt indicate dimineata fiind usor de digerat si bogate in minerale. De asemenea, optati pentru fructe crude sau uscate, acum fiind cel mai bun moment pentru a le consuma deoarece organismul le asimileaza fara a depune zaharurile din fructoza pe care acestea o contin. Semintele sunt, din nou, recomandate la micul dejun, iar ca bauturi, optati pentru ceaiuri indulcite cu miere sau fresh-uri de fructe.

decupat_Idei simple pentru un mic dejun sanatos - POZA SECUNDARASuplimente alimentare naturale pentru masa de dimineata

Persoanele care se simt extrem de obosite, epuizate psihic si fizic sau au o imunitate scazuta, pot consuma la micul dejun anumite suplimente naturale. Astfel, imbogatiti-va meniul cu drojdie de bere, germeni de grau, polen, propolis, fructe de goji, catina cu miere sau ceai de catina, oua de prepelita crude si gel de aloe vera.

Alimente interzise la micul dejun

Exista cateva alimente care ar trebui evitate, nu doar la micul dejun, ci si pe parcursul zilei deoarece nu aduc niciun beneficiu organismului, ba mai mult, ii pot face rau. Evitati excesul de carbohidrati rafinati, adica painea alba, cerealele industriale si produsele de patiserie si de cofetarie. Acestea contin zahar si, chiar daca pe moment induc o senzatie de satietate, organismul va resimti imediat foamea. In plus, zaharul in exces poate favoriza constipatia si poate cauza probleme digestive. Este indicat ca persoanele care nu pot renunta la zahar sa-l inlocuiasca cu miere, sirop de agave sau cu zahar brun. Pe de alta parte, nu beti lapte in cantitati mari si nici nu-l combinati cu suc de portocale. Acest fapt poate cauza probleme digestive ca diareea sau balonarea. De asemenea, evitati sa mancati alimente foarte procesate, asa cum sunt mezelurile, si evitati grasimile saturate. Acestea cresc nivelul colesterolului rau si, in timp, pot cauza probleme cardiovasculare.

Text: Madalina Manole