Integrale sau fibre?

shutterstock_58232494Multe modele alimentare ne imping spre consumul alimentelor integrale, in special cereale. In realitate, consumul cerealelor integrale ar trebui sa fie reconsiderat, deoarece atunci cand suntem pusi in fata unor observatii corecte, se exagereaza in mod clar valoarea sanatoasa a alegerii. In particular, nu este corect sa suprapunem conceptul de alimente integrale conceptului de alimente bogate in fibre.

De fapt, alegerea alimentelor integrale ar trebui sa fie motivata de urmatorii factori:

–      continutul caloric mai mic (aproximativ 7%);

–      continutul in oligoelemente prezente in coaja cerealelor si care se pierd odata cu rafinarea;

–      indicele glicemic inferior;

–      continutul ridicat de fibre.

Toate punctele mai sus citate sunt adevarate, dar au o importanta descrescatoare. Sa vedem de ce.

Caloriile – O portie de cereale integrale (80 de grame) are circa 130 de calorii, fulgii de porumb au circa 140 de calorii, iar fulgii de secara 120. In cazul amestecurilor de cereale integrale, acestea au in medie intre 100 si 140 de calorii. Cerealele cu adaos de zahar, fructe uscate si seminte ajung in jurul a 200 de calorii intr-o portie.

Logic ar fi sa se aleaga cele fara adaosuri de zahar, dar din pacate nu este intotdeauna asa.

Oligoelementele – Sunt minerale care, desi reprezinta mai putin de 0,1% din greutatea organismului, joaca un rol extrem de important in functionarea normala a acestuia. Oligoelemente sunt: cromul, cobaltul, cuprul, iodul, fierul, manganul, molibdenul, seleniul, zincul, fluorul etc. Ele pot determina imbolnavirea prin deficit, dezechilibru sau intoxicatie. Trebuie insa precizat faptul ca aceleasi substante care sunt prezente in cerealele integrale sunt, de asemenea, prezente si in fructe si legume (ganditi-va la un frumos ardei galben, de exemplu).

Stim de foarte mult timp ca fosforul, calciul, magneziul, iodul, sulful si multe altele sunt importante in mentinerea si restabilirea sanatatii. Toate acestea se gasesc in cantitati mai mici sau mai mari in organismele animalelor ca si in vegetale. Oligoelementele, prezente in cantitati foarte mici in plante,fructe si legume, sunt necesare bunei functionari a organelor nostre. Acestea actioneaza prin simpla lor prezenta si nu prin cantitati.

Indicele glicemic – Carbohidratii pe care ii consumam zilnic nu sunt produsi in acelasi mod, nu au structura si nici provenienta identice, iar din cauza acestor diferente influenteaza in moduri variate organismul. Indicele glicemic se poate spune ca reprezinta evaluarea impactului carbohidratilor asupra starii generale de sanatate prin influenta asupra cresterii sau scaderii glicemiei.

Dintre alimentele cu un indice glicemic ridicat fac parte: painea alba, pastele, cartofii, produsele de patiserie, orezul. Alimentele cu un indice glicemic redus sunt: fructe si legume proaspete, cerealele integrale.

Fibrele – Alimentele bogate in fibre sunt benefice sanatatii, dar excesul de fibre poate provoca gaze intestinale, balonare si crampe. Ar trebui crescuta treptat cantitatea de fibre din dieta in decursul unei perioade mai lungi, astfel bacteriile din sistemul vostru digestiv se vor adapta la schimbari. Consumati multa apa, de asemenea, deoarece fibrele functioneaza cel mai bine atunci cand absorb apa.

 

Text: Alexandra Lupu