Legume benefice pentru persoanele cu diabet

Legume benefice pentru persoanele cu diabetPersoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o foarte mare importanta dietei, asta pentru a se putea bucura in continuare de viata, asa cum este si normal. In principal, dieta pe care o urmeaza o persoana care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa fie una sanatoasa, care sa poata corecta si echilibra valorile glicemiei, mentinand-o in parametrii normali. Foarte multa lume considera ca fructele si legumele sunt o optiune sanatoasa, insa nu le putem baga pe toate in acelasi borcan cand vine vorba despre diabet.

Nu toate legumele care exista in piata pot fi consumate de catre persoanele cu diabet. Mai jos veti regasi o lista cu legumele care pot fi consumate fara niciun fel de probleme de catre diabetici.

 

Sparanghel

Sparanghelul este o leguma care nu cotine amidon, are putine calorii, un continut ridicat de apa, dar si de fibre. Tocmai de aceea reprezinta o alegere foarte buna pentru persoanele care sufera de diabet tip II. Sparanghelul contine vitamina E si beta-caroten, antioxidanti care ar putea preveni artrita, cataracta, degenerescenta maculara, precum si problemele pielii. Sparanghelul ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange la o valoare normala.

Conopida

Conopida are un nivel scazut de carbohidrati, asa ca diabeticii trebuie sa o includa in dieta lor neaparat. Conopida contine vitamina C, vitaminele K si E, minerale, dar si fibre care stimuleaza tranzitul intestinal. Sucul de conopida, de exemplu, este eficient in cazul persoanelor care sufera de diabet tip II, deoarece scade nivelul glucozei din sange. Astfel, diabetul poate fi tinut sub control.

Pastai de fasole verde

Nutrientii prezenti in pastaile de fasole verde stimuleaza producerea de insulina in organism. Sursa de fibre, cu un continut scazut de calorii si multe vitamine, fasolea verde este una dintre legumele care ar trebui incluse in dieta diabeticilor. Fasolea verde impiedica asimilarea zaharurilor, contine vitamina K si ajuta la reglarea tranzitului intestinal ca urmare a continutului de fibre.

Broccoli

Broccoli este o leguma ce face parte din familia legumelor crucifere, contine foarte putine calorii, iar anumite substante din broccoli ajuta la prevenirea daunelor provocate de catre diabet vaselor de sange. Un studiu publicat in jurnalul Diabetes in anul 2008 a descoperit ca sulforafanul din broccoli ar putea activa o enzima care limiteaza acest tip de deteriorare a celulelor.

Vinete

Vinetele sunt o sursa sanatoasa de antioxidanti, contin acid clorogenic ce lupta impotriva cancerului, bacteriilor, virusurilor si impotriva colesterolului rau. In plus, vinetele contin fibre solubile care scad nivelul glucozei din sange. Coaja vinetelor contine nasunina, un antioxidant ce lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza membranele celulare in ceea ce priveste anumite daune, mai ales impotriva hiperglicemiei.

Ciuperci

Ciupercile au un indice glicemic scazut, astfel persoanele care sufera de diabet le pot consuma fara nicio problema, pentru ca nu vor fi afectate in niciun fel. Cercetatorii de la Universitatea de Vest din Sydney au descoperit ca ciupercile ajuta la micsorarea nivelului de zahar din sange, precum si al colesterolului rau, datorita fibrelor pe care le contine.

 

Text: Ruxandra Raica