Mananci mai putin, mesteci mai mult: regula nr.1 in lupta cu kilogramele in plus

Mananci mai putin, mesteci mai mult regula nr.1 in lupta cu kilogramele in plusMestecatul alimentelor si mancatul lent reduc aportul caloric si tin sub control greutatea, conform unui nou studiu american, publicat in revista “Journal” a Academiei de nutritie si dietetica. Cercetatorii de la Universitatea Crestina din Texas au vrut sa inteleaga impactul pe care il are mestecatul asupra cresterii in greutate. Ei au efectuat un studiu cu ajutorul a 4.500 de participanti cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

Unii au avut un IMC mediu, altii erau supraponderali sau obezi. Oamenii de stiinta au analizat comparativ aportul caloric al participantilor, rata si viteza cu care au ajuns acestia la satietate dupa o masa copioasa.

 Mananca mai putin, mesteca mai mult

Savantii au descoperit ca mestecatul alimentelor are un impact mare asupra numarului de calorii consumate. Intr-adevar, aportul alimentar este redus cu 9,5% atunci cand oamenii mesteca cu pana la 50% mai mult alimentele si redus cu 14,8% atunci cand le mesteca de 2 ori mai mult decat de obicei.

“O masa ar trebui sa fie consumata intr-un ritm lent, iar alimentele trebuie mestecate in intregime. Se crede ca mestecatul indelungat previne consumul de alimente in exces prin faptul ca ofera creierului mai mult timp sa primeasca semnalele de la stomac atunci cand acesta este plin. Dupa 20 de minute de mestecat, este eliberata suficienta histamina pentru a trimite semnale de satietate. Dupa 25 minute, ar trebui sa nu iti mai fie foame”, explica nutritionistul Dr. Cocaul, autor al cartii “Le régime mastication”.

Rezultatele studiului arata ca masticatia lenta ar putea fi o cale simpla si eficienta pentru a rezolva problemele cu greutatea.

 

Text: Andreea Popescu