Cum să-ţi faci singură o mască de purtat în public

Un tânăr designer al revistei Vogue ne învaţă cum să ne facem singure măşti, având în vedere că recomandările oficialilor spun că nu trebuie să părăsim locuinţa fără să avem acoperite nasul şi gura.

Deşi încă se mai discută pe tema măştilor din bumbac, stofa, făcute acasă, pentru că acestea nu sunt 100% eficiente, autorităţile din întreaga lume, acceptă să fie folosite astfel de măşti pentru că din cele chirurgicale nu se mai găsesc de cumpărat. Oamenii sunt sfătuiţi ca pe cele de tip N-95 şi pe cele chirurgicale să le lase cadrelor medicale, pentru că aceştia au cea mai mare nevoie.

Aşadar, Hillary Taymour, un tânăr designer demonstrează în revista Vogue  cum putem face acasă o mască dintr-un tricou pe care nu-l mai purtăm sau dintr-o bandană. Dacă ne dorim anumite culori pe măşti, putem să le colorăm natural cu ajutorul: curcumei, anghinarei, a sfeclei, a frunzelor de ceapă, zaţului de cafea sau a cojii de avocado. Fiecare dintre acestea se pun la fiert în apă, iar când clocoteşte, băgăm masca (tricoul sau banda), stingem focul şi amestecăm câteva secunde, apoi o scoatem şi o lăsăm la uscat.Fabricarea măştii

  1. Se taie două dreptunghiuri din tricou sau bandană cu laturile de 15 cm şi 23 cm
  2. Se taie alte două dreptunghiuri cu laturile de 4 cm şi de 92cm
  3. Se cos primele două dreptunghiuri pe laturile de 23 cm, apoi se întoarce pe dos pentru a-i ascunde cusăturile
  4. Se pliază ca un evantai şi se calcă cu fierul de călcat
  5. Celelalte două dreptunghiuri se îndoaie pe lungime şi se cos de laturile de 15 cm, la mijlocul laturii de 92cm
  6. Se calcă întreaga mască
  7. Se poate vopsi natural, dacă se doreşte altă culoare

  

https://www.facebook.com/227327214059467/videos/1450688568442335/?v=1450688568442335

 

Text: Bettina Cristea

Photo: Vogue