LVMH și Coty au început producția de măști

Perioadele de criză necesită măsuri extreme, așa că după ce s-au apucat de produs gel dezinfectant pentru mâini, LVMH împreună cu grupul Coty creează măști. Fabricile în care aceștia produc măștile se află în Italia și Franța.

Coty, Inc. este o companie producătoare de cosmetice din Franța. Business-ul este prezent și în România din 1997, prin filiala Coty Cosmetics Romania.

LVMH, deținător Moët Hennessy, Louis Vuitton S.A este cel mai mare grup producător de bunuri de lux din lume. Având sediul în Paris, Franța, compania are peste 77.000 de angajați.  În aprilie 2004, LVMH a achiziționat producătorul elvețian de ceasuri Hublot pentru aproximativ 236 milioane euro.

Învață să faci gel dezinfectant de mâini acasă!

Însă cum deocamdată ne este imposibil să intrăm în posesia unei astfel de măști, putem încerca să ne confecționăm singure, acasă. În primul rând, pentru a acoperi corect fața, masca de protecție făcută în casă trebuie să aibă o dimensiune de minimum 19 cm x 9,5 cm.



Cum putem face o mască de protecție de hârtie acasă

Mască de protecție din hârtie este formată din:

  • un prosop de hârtie;
  • elastice;
  • capsator pentru hârtie.

Prosopul de hârtie se așează orizontal și se împăturește în fâșii de câte 3, 4 cm, în forma unui evantai. La capete se așează elasticul și peste el se trece o bucată din materialul de hârtie, după care se capsează pentru a rămâne elasticul strâns de prosopul de hârtie. La fel se procedează și la celălalt capăt al măștii de protecție.

Cum se confecționează o mască de protecție din bumbac

  • bucată de material de bumbac, poate fi și un tricou din 100% bumbac, cu o latură de 21 de cm;
  • foarfecă;
  • bolduri;
  • ac și ață – dacă nu ai mașină de cusut;
  • elastic;
  • un creion normal sau de croitorie.

Pe două dintre laturile măștii vor fi pliurile, iar acestea trebuie orientate de sus în jos, pornind măsurarea măștii din partea de sus. Se fac semne cu creionul pe material, iar acesta se îndoaie pentru a putea face pliurile, lăsându-se un cm rezervă și 4 cm de la margine. Urmează pliul de 3 cm, se lasă un cm, apoi se face pliul de 2,5 cm. Se lasă 1,5 cm, apoi se face pliul de 3 cm, apoi rămân 4 cm plus un cm de rezervă. Vor fi trei pliuri ce trebuie orientate în jos, cu mici distanțe între ele.

Se coase latura de jos și latura de sus și se face un tiv prin care mai târziu se poate strecura firul de întăritură. În lipsa unei mașini de cusut, se poate folosi ac și ață. După ce a fost cusut tivul, în partea de sus a măștii se pune firul de întăritură.

Acum, marginile măștii se îndoaie și se cos, dar se lasă un canal de aproximativ un cm pentru elastic. Elasticul poate fi de aproximativ 18 cm lungime, lat de 0,5 cm și moale, pentru a nu te răni în zona urechilor. Recomadat este să faci cât mai multe măști de protecție pentru a le putea schimba atunci când este nevoie.

Igienizează masca din bumbac!

Masca din bumbac poate fi refolosită, însă trebuie să ai în vedere faptul că aceasta trebuie dezinfectată după fiecare utilizare a ei. Aceasta poate fi pusă în apă caldă cu detergent și clor. Trebuie lăsată în amestec pentru 20 – 30 de minute, după care se spală la o temperatură de 60 de grade sau la mână cu ajutorul mânușilor chirurgicale, pentru a nu-ți ataca pielea. După ce s-a uscat, masca trebuie călcată cu fierul la o temperatură ridicată.

Uite ce măști au creat designerii!

Ne protejează masca de virusuri?

În cele mai multe cazuri, măștile de față ajută la limitarea răspândirii germenilor. Când cineva vorbește, tușește sau strănută eliberează mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei măști, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

Însă aceasta este doar una dintre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii printre care și infecția determinată de noul coronavirus (COVID-19) din China. Drept urmare, purtarea unei măști nu este suficientă, astfel că este necesară și adoptarea altor măsuri preventive, printre care și respectarea normelor de igienă, spăalatul des al mâinilor și igienizarea spațiului.

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images