Afectiuni respiratorii care se agraveaza toamna: preventie si tratament

Toamna racoroasa si capricioasa, cu fluctuatii de temperatura, umiditate si presiune atmosferica, duce la scaderea capacitatii de aparare a sistemului imunitar si astfel, se declanseaza o varietate de patologii sau se agraveaza cele cronice. Aparatul respirator este de departe cel mai afectat.

Toamna aduce in prim-plan o serie de afectiuni care pot fi banale pentru populatia sanatoasa, dar care se dovedesc a fi extrem de periculoase mergand pana la a pune in pericol viata in cazul persoanelor cu boli cronice pulmonare. Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni „de toamna“ si cum pot fi prevenite:

Praful de casa, pericolul nr. 1

Alergiile de toamna au factori declansatori precum: ambrosia, mucegaiul, acarienii de praf din paturi, pilote, saltele. Dintre manifestarile alergice se pot enumera: alergia nazala, urticaria cronica, eczeme, astmul alergic, laringite edematoase alergice, manifestari otice si oculare. Cea mai frecventa este rinita alergica, estimandu-se ca afecteaza aproximativ 10% din populatie.

Alergenul cel mai incriminat este praful de casa. Clinic, rinita sezoniera are manifestari paroxistice (maxime) ce se caracterizeaza prin stranut in salve, secretii nazale apoase, obstructie nazala, prurit, lacrimare excesiva.

Cine-i de vina pentru raceala?

Viroza respiratorie (raceala) este cea mai comuna afectiune cu care se confrunta intreaga populatie toamna. Incidenta virozelor respiratorii este crescuta la copii si la persoanele de varsta a treia din cauza unui sistem imunitar deficitar. Agentii patogeni responsabili de producerea racelilor sunt virusurile, iar cel mai frecvent incriminat este rinovirusul. Sursa de infectie poate fi o persoana bolnava, iar transmiterea infectiilor are loc prin aer si prin intermediul mainilor sau al obiectelor contaminate.

Agravarea bolilor cronice

In ceea ce-i priveste pe pacientii cu boli cronice, vremea rece poate aduce episoade de agravare a afectiunilor preexistente: astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva, bronsiectazii etc. Exacerbarea in bolile pulmonare cronice reprezinta agravarea simptomatologiei preexistente: tusea se intensifica, devine productiva, iar sputa purulenta; dispneea se accentueaza semnificativ mergand pana la crize de sufocare.

Dar si aparitia de simptome noi precum: wheezing (respiratie suieratoare), senzatie de constrictie toracica, febra, frison. Cauza exacerbarii este in general necunoscuta, cu toate ca deseori pot fi incriminate virusurile si bacteriile. De asemenea, fumatul, expunerea la iritanti inhalatori si un grad ridicat de poluare a aerului contribuie la declansarea exacerbarilor.

Ce este de facut

Profilaxia este extrem de importanta, atat in ceea ce priveste persoanele sanatoase, dar mai ales in cazul celor care prezinta boli cronice pulmonare si consta in:

– masuri de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse);

– oprirea fumatului;

– evitarea zonelor aglomerate si expunerea prelungita la frig, umezeala, alergeni sau iritanti respiratori;

– respectarea unui regim de viata sanatos;


Deschide videoclipul

– aerisirea frecventa a incaperilor (acasa si la locul de munca);

– vaccinare antigripala anuala si antipneumococica la 5 ani (mai ales la persoanele cu risc crescut de imbolnavire);

– reabilitarea pulmonara pentru imbunatatirea calitatii vietii si a capacitatii de efort si de recuperare, in special la pacientii cu boli pulmonare cronice (BPOC);

– prezentarea la medicul de familie la primele semne de boala pentru a se initia un tratament sau pentru a fi indrumat catre medicul specialist daca situatia o impune.

Farmacistii Catena recomanda multivitaminele Secom Alive! pentru normalizarea metabolismului energetic, cu efecte directe asupra reducerii oboselii si extenuarii. Mai multe detalii despre produs aflati AICI!

Text: Elena Coroianu

Consultant Dr. Liana Negru, medic specialist pneumologie, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti

octombrie 13th, 2017 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate