Halitoza sau respirația neplăcută: cauze și soluții

Respirația neplăcută sau halitoza poate fi dificil de evaluat singură, mai ales când există cazuri în care oamenii nu își pot da seama dacă le miroase sau nu gura.

Această problemă jenantă poate afecta încrederea în propria persoană, mai ales că oamenii sunt judecați pentru apariția ei. Iată câteva cauze care pot favoriza apariția halitozei, dar și câteva soluții care o pot îndepărta.



Cauza 1

Chiar dacă eviți consumul de ceapă și usturoi înainte de a ieși undeva, este posibil ca alte produse să fie vinovate pentru apariția halitozei. Alimente precum murături sau condimente pot fi factori declanșatori ai respirației neplăcute. Acest motiv este cauzat de faptul că, după digestie, aceste alimente intră în fluxul de sânge și sunt transportate la plămâni.

Soluţii:

  1. a) Evită astfel de alimente în timpul zilei, înainte de a pleca undeva;
  2. b) Ceaiul verde și antioxidanții naturali din acesta combat respirația neplăcută;
  3. c) Doza suplimentară de clorofilă din pătrunjel și busuioc pot fi un ajutor;
  4. d) Gingerolul este un compus din ghimbir care stimulează enzimele salivare la descompunerea compusului cu sulf, omorând astfel respirația rea;
  5. e) Clătirea gurii cu orice apă de gură pe bază de parfum poate masca respirația urâtă.

Cauza 2

Dacă igiena orală nu este menținută și particulele alimentare rămân blocate în gură, între dinți, acest lucru duce la apariția unei pelicule lipicioasă de bacterii numite placă. Placa irită gingiile si formează buzunare care duc la gingivită, urmate de parodontită si respirație urât mirositoare.

Limba este o parte foarte importantă a cavității bucale și, dacă nu este curățată în mod corespunzător, bacteriile se pot acumula zilnic pe suprafața limbii.

Soluții:

  1. a) Periajul corect folosind tehnica corespunzătoare, adică mișcări verticale de la gingii la dinți, te va ajuta să elimini particulele suplimentare blocate între dinți și în jurul acestora;
  2. b) Spălarea gurii după fiecare masă este o necesitate pentru a scăpa de resturile mici nedorite de alimente din zonele greu accesibile, unde perii nu pot ajunge. Pentru a profita la maximum de eficiența apei de gură, trebuie să clătești timp de 30 de secunde înainte de a scuipa.
  3. c) Ața dentară este asul din mânecă despre care se recomandă să fie folosită o dată pe zi, de preferat seara, înainte de culcare. Ea se folosește înainte de periajul dinților pentru a aduce la suprafață resturile rămase între dinți.
  4. d) Dușul bucal este o soluție new age pentru a menține curată igiena orală și o metodă eficientă de a îndepărta resturile și alte particule alimentare. Este o binecuvântare pentru persoanele care au implanturi, coroane și aparate dentare.
  5. e) Un măr pe zi ține medicul departe și acest lucru este valabil și despre stomatologi. Mărul este considerat o periuță de dinți naturală. De fapt, toate fructele și legumele crude precum morcovul, țelina ajută la curățarea plăcii și a tartrului, și reduc bacteriile cauzatoare de cavități, cresc fluxul salivar, păstrând cavitatea orală curată și sănătoasă.
Vezi AICI  gama completa a produselor Foramen, brand specializat in produse de ingrijire orala realizate la standarde superioare.

Cauza 3

Gura uscată poate fi o altă cauză a apariției halitozei. Saliva este o componentă foarte importantă a cavității bucale care ajută la curățarea acesteia eliminând toate particulele care sunt în plus și bacteriile care provoacă mirosul urât. Această afecțiune este numită și xerostomie, și este unul dintre motivele principale pentru care te poți trezi dimineața cu respirația urât mirositoare.

Gura ta este uscată în mod natural în timpul somnului și acest lucru se agravează la persoanele care dorm cu gura deschisă. Xerostomia cronică se poate datora unei boli sistemice sau unei probleme ale glandelor salivare.

Soluție:

Această problemă poate fi rezolvată prin consumul unei cantități mari de apă, pentru a te hidrata, dar și prin consumul de bomboane mentolate și gume fără zahăr. Totuși, dacă problema persistă, este recomandat să apelezi la un medic.

Cauza 4

Respirația neplăcută poate fi cauzată de carii dentare, boli ale gingiilor, afecțiuni bucale, poate apărea chiar și după o intervenție chirurgicală dentară. Se poate întâmpla și din cauza infecției amigdalelor, inflamației la nivelul nasului sau gâtului și a sinusurilor.

Alte cauze care pot determina apariția halitozei sunt: sarcina, cancerul, tulburările metabolice și refluxul cronic de acizi stomacali.

Soluție:

Mergi la un medic pentru a descoperi motivul astfel încât să ți se ofere un tratament adecvat tipului tău de problemă.

Text: Bettina Cristea