Meniul neschimbat de Crăciun al familiei regale britanice

Fie că este vorba despre cei mai tineri, sau despre seniori, membrii familiei regale britanice sunt recunoscuţi drept conservatori şi tradiţionalişti. Acesta este şi motivul pentru care au în fiecare an acelaşi meniu de Crăciun. Dar, pe de altă parte, nu este vorba nici pe departe despre un meniu tradiţional, ci, din contră, de unul foarte îndrăzneţ. Mănâncă regeşte

Iată care este acesta, potrivit fostului bucătar şef Darren McGrady, care a fost în serviciul lor timp de 16 ani şi care şi-a adunat toate amintirile despre familia regală în cartea  „Mănâncă regeşte; Reţete şi amintiri dintr-o bucătărie de palat“.

Ziua începe cu un mic dejun copios, înainte toţi membrii familiei să meargă la biserică. Această masă include ouă, bacon şi cârnaţi. După ce se întorc de la biserică, urmează masa de prânz, care include salată cu creveţi sau homar, curcan la cuptor cu diverse garnituri (păstârnac, morcovi, varză de Bruxelles) şi budincă de Crăciun la desert.

După ce la ora 15.00 se adună toţi pentru a asculta tradiţionalul discurs de Crăciun al reginei Elisabeta a II-a, în continuare se serveşte ceaiul, alături de minisandvişuri şi de o prăjitură cu fructe.

Adevăratul festin

Iar Cina de Crăciun reprezintă adevăratul festin. Servită sub formă de bufet, cina include 15-20 feluri de fripturi şi preparate din carne şi peşte: coaste, curcan, jambon, fructe de mare, vită, prepeliţă, vânat. Alături de ele, garnituri diverse, legume, prăjituri, multe sortimente de turtă dulce  cu diverse decoraţiuni, budincă flambată cu coniac.

Mai există şi preparatele favorite ale tuturor membrilor familiei. Acestea sunt: tartine cu pastă de unt, creveţi şi verdeţuri, servită pe pâine prăjită, vită Bourguignon – un preparat francez cu vită, ciuperci şi vin roşu – dar uneori regina îl preferă cu carne de căprioară în loc de vită, garnitură de varză de Brussels cu bacon, piure de cartofi cu varză tocată, foietaj cu mere şi curmale.

Dos and don’ts

De asemenea, Darren McGrady a dezvăluit că regina are o adevărată pasiune pentru ciocolată, în special pentru ciocolata neagră sau cu mentă. „Întotdeauna mănâncă ciocolată în ziua de Crăciun”, a precizat bucătarul regal. Mai mult, suverana iubește un cocktail numit Zaza, făcut din Dubonnet (aperitiv pe bază de vin) și gin. Pe de altă parte, Prințul Charles preferă un brandy de cireșe, Prințul Phillip iubește berea, iar Camilla alege să bea un pahar de G&T (cocktail făcut din gin și tonic).

Totuşi, există o regulă strictă impusă de regină în ceea ce priveşte mâncarea. La Palatul Buckingham este absolut interzis usturoiul în orice preparat, iar ceapa este folosită în cantităţi mici.

Foto Shutterstock