Metode eficiente de a conserva alimentele acasa

conservare-alimenteMulti cred ca singura forma de a conserva alimentele este sa le puna la frigider sau la congelator. Nimic mai neadevarat! Pentru ca un produs sa-si mentina gustul, mirosul si textura intacte, exista multe alte variante de stocare. Astfel, va invitam sa descoperiti cateva metode eficiente de a pastra alimentele pentru mai mult timp.



Conservarea cu ulei

Metoda de conservare a alimentelor pe baza de ulei a fost descoperita inca din timpul civilizatiilor etrusce si romane. Aceasta tehnica permite pastrarea vitaminelor si a nutrientilor pentru o perioada destul de lunga de timp. In plus, uleiul protejeaza foarte bine de bacterii si microorganisme, pastrand alimentele nealterate. Acest proces are avantajul de a se potrivi majoritatii produselor: de la carne si peste la legume.

Conservarea in otet

Anumite legume precum ceapa, castravetii, gogosarii si morcovii se conserva foarte bine daca sunt pusi in otet. Inconvenientul este ca procesul necesita o mare cantitate de sare adaugata, iar gustul se schimba usor, insa adaugarea ierburilor aromate si a condimentelor contribuie la pastrarea savorii alimentelor.

Ambalarea in vid

Oxigenul este principalul factor care duce la degradarea alimentelor si la oxidarea grasimilor, astfel ca tehnica de vacuum este o varianta buna de conservare. Aparatul cu care se realizeaza procesul este accesibil la pret, iar riscul de alterare a alimentelor scade de aproximativ patru ori. Cu toate acestea, dupa vidare, produsele trebuie pastrate in frigider.

Afumarea

Una dintre cele mai vechi tehnici de conservare, aparuta odata cu descoperirea focului, este supunerea alimentelor procesului de afumare. Astfel, nu numai ca gustul nu se schimba, dar se si imbunatateste savoarea alimentelor. Cele mai frecvente produse supuse procesului de afumare sunt carnatii, carnea, pestele, branzeturile, dar si anumite legume.

Deshidratarea

Cel mai sanatos mod de a conserva un aliment fara a-i modifica substantele hranitoare este deshidratarea, adica indepartarea apei din componenta. Aceasta este una dintre cele mai eficiente tehnici de pastrare a alimentelor, acestea putand sa se conserve nealterate de la luni pana la ani de zile.

Murarea

Muratul alimentelor presupune un proces mai amplu de pregatire: in functie de tipul lor, acestea trebuie fierte sau prajite, iar apoi acoperite cu o zeama ce contine o cantitate mare de sare. Astfel, tinute in camara sau in locuri racoroase, ferite de lumina, acestea pot rezista aproximativ jumatate de an. Se pot mura de la legume pana la peste si fructe de mare.

Conservarea cu zahar

Aceasta metoda este destinata in principal fructelor, insa se poate folosi si pentru anumite tipuri de carne. Originile acestei metode se regasesc la vechii egipteni care foloseau miere in procesul de mumificare. Zaharul are proprietatea de a preveni ca microorganismele sa se reproduca si pastreaza aroma originala a alimentelor pentru mult timp.

Conservarea cu sare

Metoda de conservare a alimentelor cu sare a inceput sa fie folosita mai rar de cand au aparut frigiderele, insa inainte era o metoda de baza si la indemana oricui, cu precadere in pastrarea carnii. Astfel, aceasta nu numai ca isi mentine aroma si gustul, dar devine mult mai frageda si mai usor de pregatit.

Conservarea in untura

Intalnita in zilele noastre cu precadere la sate, aceasta metoda este destinata doar conservarii carnii si a pestelui si presupune ca produsele sa fie fierte sau prajite inainte de a se acoperi integral cu untura sau grasime topita. Alimentele capata un gust deosebit, pot rezista pana la maximum jumatate de an, dar trebuie avuta grija ca temperatura sa fie una scazuta.

Text: Madalina Manole