Mihaela Geoana: „O femeie informata este o femeie sanatoasa!”

interviu-mihaela-geoana-1_resultPentru ca luna octombrie este dedicata luptei impotriva cancerului de san, am ales sa stam de vorba cu Mihaela Geoana, presedinte si fondator al Fundatiei Renasterea, despre importanta prevenirii, dar si despre atentia pe care ar trebui sa o acordam sanatatii, la orice nivel.Tonica: Care este scopul Fundatiei Renasterea si ce va propuneti sa realizati prin intermediul programelor sale?

Mihaela Geoana: Inca de la inceputul activitatii, am pus accentul pe crearea si dezvoltarea unei campanii de informare cum nu a mai fost in Romania. Pornind de la convingerea ca o femeie informata este o femeie sanatoasa, am dedicat timp si energie pentru a le face pe femei sa constientizeze importanta prevenirii si a controalelor medicale periodice.

In luna octombrie se sarbatoreste Ziua Internationala de lupta impotriva cancerului de san. Cat este de importanta constientizarea acestui aspect?

Luna octombrie este la nivel mondial declarata Luna Roz. Pe 1 octombrie, peste 70 de state ale lumii ilumineaza cladiri de referinta in culoarea roz, simbol al luptei impotriva cancerului de san. Scopul evenimentului este de a le reaminti femeilor ca a trecut un an si ca este momentul sa efectueze controlul medical periodic.

Mamografia salveaza vieti

Ce rol joaca preventia in cazul cancerului de san si de col uterin?

In prezent, in Statele Unite, numarul persoanelor care sunt rapuse de aceasta boala este foarte mic. Acest lucru nu se intampla din cauza ca ar beneficia de aparatura, tratamente sau medici mai buni, ci datorita faptului ca femeile se prezinta mult mai devreme la medic. Cancerul poate fi vindecat daca e depistat in stadii incipiente.

In trecut, statisticile legate de acest subiect erau ingrijoratoare. Care este situatia actuala?

Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. Aceasta statistica a clasat Romania pe locul 10 in randul tarilor europene in ceea ce priveste bolnavii de cancer. Insa, daca este diagnosticat in stadiul 0 sau 1, rata de supravietuire este de 98%. Din pacate, in Romania, 80% dintre cazurile depistate sunt in stadiile 3 si 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravietuire.

Care sunt facilitatile oferite de Fundatia Renasterea si cum poate avea acces o femeie la aceste proceduri?

Mamografia, ecografia si controlul senologic efectuate anual ne pot salva viata. Aceste investigatii medicale pot fi efectuate la Centrul Medical de Excelenta Renasterea, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit si nici amortizarea investitiei.

Tratamente naturiste pentru afectiunile ginecologice

Cat de eficiente sunt Unitatile Mobile de Diagnostic? Sunt femeile din Romania deschise catre acest demers?interviu-mihaela-geoana-2_result

Peste 18.000 de femei au beneficiat de investigatii medicale gratuite realizate astfel. Daca la inceput aveam emotii in legatura cu mentalitatea femeilor din mediile pre-urbane si rurale, am constatat ca cererea a fost foarte mare si listele de programari au devenit arhipline.

Care sunt analizele pe care ar trebui sa le faca, anual, o femeie?

Pentru sanatatea sanilor, o femeie sub 40 de ani trebuie sa isi autoexamineze lunar sanii, sa efectueze anual o ecografie si un consult medical; cele peste 40 de ani trebuie sa isi autoexamineze lunar sanii, sa efectueze anual sau la doi ani mamografia si/sau ecografia mamara si un consult medical. Odata cu inceperea vietii sexuale, este recomandata efectuarea anuala a unui consult ginecologic si a testului Babes-Papanicolau.

Legatura dintre HPV si cancerul de plamani

Care este parerea dvs. vizavi de vaccinul anti-HPV, un subiect destul de controversat al zilelor noastre? Ce sfatuiti femeile in acest sens?

Din nefericire, perceptia generala a populatiei din Romania este una preponderent negativa, din cauza unei contextualizari gresite, a mediatizarii excesive a unor pareri neavizate. Va marturisesc ca, dupa o documentare temeinica, am ajuns la concluzia ca vaccinul anti-HPV este o imensa realizare a medicinei. Da, eu mi-am vaccinat copilul in cunostinta de cauza, alegand preventia in detrimentul zvonurilor lipsite de fundament.

In luna octombrie, Centrul de Excelenta Renasterea ofera cititoarelor Tonica o reducere de 30% la mamografii, cu mentionarea acestui articol.

Text: Madalina Manole