Nasturelul – o planta de sezon cu surprize placute pentru sanatate

Nasturelul – o planta de sezon cu surprize placute pentru sanatateNasturelul (Nasturtium officinale) nu este o planta pretentioasa, creste spontan si are nevoie de multa umezeala. Cu toate ca nu este consumat foarte des, nasturelul le-a rezervat cercetatorilor surprize placute – acestia au descoperit beneficii neasteptate care apar in urma consumului de nasturel. Aceasta planta se recolteaza intre lunile martie si mai, asa ca nu ratati ocazia de a o consuma in aceasta perioada!

Antioxidantii se gasesc din belsug in nasturel

Nasturelul este sarac in grasimi saturate si colesterol, dar este o sursa buna de cupru, proteine, acid folic, vitaminele A, C, E si B6, calciu, magneziu, fosfor si potasiu. Planta este cu adevarat eficienta atunci cand se consuma cruda, pentru ca substantele active se distrug prin preparare termica sau uscare. In istorie, nasturelul era renumit ca fiind un bun tonic al organismului si o planta ce ajuta la purificarea sangelui.

Desi nu era cunoscut pana acum drept un aliment ce-ti confera energie, cercetatorii au descoperit ca nasturelul poate fi un aliat de baza atunci cand mergem la sala, pentru ca reduce deteriorarea ADN-ului legata de exercitiile fizice. Sportul, in ciuda beneficiilor de necontestat, duce la o crestere a productiei de radicali liberi, care sunt de fapt molecule de oxigen periculoase, responsabile de imbatranire, cancer si alte boli. Consumat inainte de antrenament, nasturelul impiedica deteriorarea ADN-ului, fiind bogat in antioxidanti, arata studiul publicat in British Journal of Nutrition.

Nasturelul – un aliment necesar pentru cei care fac sport

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la aceasta concluzie, punand 10 tineri, de la care luasera mostre de sange, sa manance cate o punguta mica de nasturel in fiecare zi, timp de 8 saptamani. Apoi, tinerii erau monitorizati in timp ce faceau antrenament pe banda de alergare. Dupa care li se faceau din nou analize de sange. Experimentul a fost repetat si cateva saptamani mai tarziu, de data aceasta fara ca barbatii sa manance nasturel. Rezultatele au aratat ca deteriorarea ADN-ului dupa antrenament era semnificativ mai mare in perioada in care nu au consumat nasturel.

In timpul efortului fizic, corpul nostru are nevoie de multa energie, care duce la cresterea radicalilor liberi din corp, dar consumand o portie mica de nasturel (85 g inainte cu 2 ore de antrenament), ne asiguram o rezerva de antioxidanti care ne ajuta sa ne bucuram de antrenament fara sa avem efecte secundare. In plus, datorita continutului bogat de antioxidanti, nasturelul protejeaza impotriva aparitiei cancerului.

Pe langa aceste beneficii extrem de importante, nasturelul ne ajuta in combaterea asteniei de primavara, este un bun depurativ si remineralizant, dar poate fi folosit si pentru tratarea acneei si pentru curatarea plamanilor in cazul fumatorilor.

Nasturelul poate fi consumat crud, simplu sau sub forma de salata ori sub forma de suc. Depozitat in frigider rezista pana la 4 zile.

Text: Bianca Badescu