Necesarul suplimentelor vitaminice si minerale

shutterstock 17751700Puteti sa va asigurati necesarul zilnic de vitamina C mancand o portocala sau luand o tableta de vitamina C. Care este varianta mai buna? In majoritatea cazurilor, portocala. Cel mai bun mod de a va asigura necesarul de vitamine si minerale este prin alimentatie, nu prin suplimente. Multi adulti americani iau suplimente vitaminice in mod obisnuit. Unii le privesc ca pe concentrate care inlocuiesc alimentele. Altii le privesc ca pe o asigurare impotriva bolii, care nu face niciun rau.

Un supliment multivitaminic si mineral care va asigura aproape 100% din recomandarile nutritionale poate fi benefic in cazul in care dieta dumneavoastra nu cuprinde o varietate larga de alimente. Inainte de a lua orice alt supliment decat cele obisnuite cu multivitamine si minerale, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un dietetician acreditat. De asemenea, este important sa nu luati cantitati mai mari decat cele recomandate. Multe substante pot fi daunatoare in cantitati mari.

Avantajele alimentelor

Alimentele prezinta o serie de avantaje pe care o pastila nu le ofera:

 • Alimentele sunt complexe. Contin o varietate de substante de care organismul dumneavoastra are nevoie. O portocala, de exemplu, furnizeaza nu doar vitamina C, ci si betacaroten, calciu si alte substante nutritive.
 • Alimentele furnizeaza fibre. Fibrele sunt importante pentru digestie si pot contribui la prevenirea bolilor cardiace, diabetului si constipatiei.
 • Alimentele contin fitoncide. Fructele si legumele contin compusi numiti fitoncide de tipul licopenelor si flavonoidelor. Fitoncidele sunt compusi produsi in mod natural de catre plante pentru a se proteja de virusuri, bacterii si fungi. Spre deosebire de vitamine si minerale, in cazul fitoncidelor nu exista o valoare nutritiva cunoscuta, dar pot proteja impotriva unor boli cum ar fi cancerul, bolile cardiace, osteoporoza si diabetul.

Cine are nevoie de suplimente?
In cazul majoritatii oamenilor, o dieta echilibrata asigura cantitati adecvate de vitamine si minerale. Cu toate acestea, un supliment vitaminic sau mineral poate fi recomandat daca:

 • Ati depasit varsta de 65 de ani. Pe masura ce inaintati in varsta, problemele de sanatate va pot impune o dieta saraca, ce nu va asigura vitaminele si mineralele de care aveti nevoie. In plus, organismul dumneavoastra poate sa nu mai fie capabil sa absoarba vitaminele B6,B12 si D asa cum o facea altadata, deci este necesara suplimentarea. De asemenea, s-a demonstrat ca administrarea multivitaminelor poate sa imbunatateasca functionarea sistemului imun si sa scada riscul contractarii unor infectii pe masura ce inainteaza in varsta.
 • Sunteti o femeie in perioada de postmenopauza. Pentru unele femei, poate fi dificil sa-si asigure prin alimentatie cantitatea de calciu si vitamina D recomandata fara a apela la suplimente. S-a aratat ca atat suplimentele cu calciu, cat si cele cu vitamina D protejeaza impotriva osteoporozei.
 • Nu aveti o alimentatie sanatoasa. In cazul in care nu consumati cele 5 portii de fructe si legume recomandate zilnic, este bine sa luati un supliment cu multivitamine. Totusi, ar fi de preferat sa va schimbati in bine obiceiurile alimentare.
 • Tineti un regim cu foarte putine calorii. In cazul in care consumati sub 1000 de calorii pe zi, puteti beneficia de suplimentele cu vitamine si minerale.
 • Fumati. Tutunul reduce absorbtia multor vitamine si minerale printre care vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, folatul si niacina.
 • Consumati alcool in exces. Consumul excesiv de alcool poate afecta digestia si absorbtia tiaminei, folatului si a vitaminelor D, D si B12. Alterarile metabolice afecteaza si mineralele cum sunt zincul, seleniul, magneziul si fosforul.
 • Va pregatiti sa concepeti un copil, sunteti gravida sau alaptati. In aceasta perioada aveti nevoie de cantitati mai mari din anumite substante nutritive si mai ales de acid folic – forma sintetica a folatului. Acidul folic contribuie la prevenirea defectelor de tub neural de tipul spina bifida la fat. Suplimentele cu fier administrate in timpul sarcinii pot preveni instalarea anemiei la mama.
 • Aveti o dieta speciala sau suferiti de o boala cronica. Daca dieta dumneavoastra este putin variata din cauza unei intolerante sau a unei alergii alimentare, puteti beneficia de suplimentele cu vitamine si minerale. Daca aveti o dieta vegetariana din care eliminati orice produs de natura animala, puteti avea nevoie de suplimente cu vitamina B12 si zinc. Daca nu consumati produse lactate sau nu stati la soare 15 minute pe zi, poate fi necesar sa luati suplimente cu calciu si vitamina D. Unele boli cronice pot creste necesarul dintr-o serie de substante nutritive, va pot afecta apetitul sau pot afecta modul in care organismul foloseste substantele nutritive. In aceste cazuri, pot fi necesare suplimente.

Text: Alina Lupa