Nectarinele, piersicile si prunele – fructele potrivite pentru persoanele cu diabet sau boli cardiovasculare

dibaPiersicile, prunele si nectarinele au compusi bioactivi care pot lupta cu diabetul prezent la persoanele supraponderale si cu bolile cardiovasculare, conform unui nou studiu realizat de Texax AgriLife Research.

Conducatorul studiului spune ca acesti compusi sunt arme impotriva “sindromului metabolic”, cand obezitatea si inflamatiile provoaca probleme serioase de sanatate. In conditiile in care numarul persoanelor obeze este in continua crestere, principala preocupare este boala asociata obezitatii numita “sindrom metabolic”. Tocmai aici intervin piersicile, prunele si nectarinele. “Studiile noastre arata ca acei compusi fenolici care sunt prezenti in aceste fructe au proprietati antiobezitate, antiinflamatorii si antidiabetice si pot, de asemenea, sa reduca oxidarea colesterolului rau, LDL, care este asociat cu bolile cardiovasculare”, a declarat doctorul Cisneros-Zevalloos, conducatorul studiului.

Ceea ce este unic la aceste fructe este amestecul de compusi bioactivi care lucreaza simultan pe diverse componente ale bolii: obezitate, inflamatii, diabet si boli cardiovasculare. Prunele, piersicile si nectarinele sunt fructe care au compusi ce se completeaza unii pe altii, impreuna reusind sa combata problemele asociate obezitatii.

 

Text: Bianca Badescu