Noi plante descoperite pentru tratarea depresiei

shutterstock_41661619Cercetatorii din cadrul Universitatii din Copenhaga au descoperit substantele care sunt capabile sa treaca de bariera hemato-encefalica din creier, realizare ce poate duce la tratarea depresiilor pe cale naturala. Oamenii de stiinta au constatat ca anumite specii de plante, precum Crinum Cyrtanthus – asemanator cu ghioceii si narcisele -, au un efect benefic asupra anumitor mecanisme din creier care sunt implicate in aparitia depresiei.

Cea mai mare provocare in tratamentul medical de boli ale creierului este ca medicamentul nu poate trece de bariera hemato-encefalica. Vasele de sange ale creierului sunt de nepatruns pentru majoritatea compusilor, un motiv fiind proteinele ??transportoare.

“Este de mare interes sa gasim compusi care reusesc sa «pacaleasca» aceasta linie de aparare”, a spus unul dintre autorii cercetarii. “Aceasta este prima etapa a unui proces de lunga durata, asa ca va lua ceva timp inainte de a putea determina care dintre compusii din plante pot fi folositi in realizarea acestor medicamente”.

Exista medicamente care pot fi folosite cu succes impotriva unor boli din diferite parti ale corpului, dar atunci cand aceste boli sunt in creier, acestea sunt mult mai greu de tratat, deoarece cele mai multe medicamente nu pot penetra bariera de protectie.

“In grupul meu de cercetare, am avut o abordare pe termen lung a tesutului barierei organismului si, in ultimii ani, ne-am axat in special pe transportul de compusi intre sistemul sanguin si sistemul nervos central”, a mai spus autorul studiului.

 

Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul de Farmacie si Farmacologie.

 

Text: Andreea Popescu