Noua metoda de depistare a cancerului de col uterin

pozaeLuna mai vine cu noutati din partea Centrului Medical Medsana care aduce in Romania cea mai noua metoda de screening citologic, ce permite un plus de acuratete in interpretarea rezultatelor, numita tehnica citologiei in mediu lichid.

Metoda citologiei in mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% in cazul tehnicii conventionale.

Prin intermediul noii metode de lucru, acum este posibila efectuarea testului Papanicolau fara a fi prezent riscul unei a doua prelevari, iar din acelasi recipient se poate efectua si testul HPV.

Tara noastra este fruntasa in Europa in cazurile de cancer de col uterin, anual inregistrandu-se peste 3.400 de noi cazuri ale acestei afectiuni. Cancerul de col uterin este o boala grava, insa poate fi tratata si vindecata daca este descoperita din timp.

Statisticile arata ca femeile care se prezinta periodic la medicul ginecolog pentru un set complet de analize de screening prezinta un risc cu 80% mai mic de a suferi de cancer de col uterin.

Text: Paula Rotaru