Ordinul Divin, o comedie umana savuroasa despre lupta pentru egalitate intre sexe

Ordinul Divin, un lungmetraj produs de Zodiac Pictures si distribuit in Romnia, incepand cu 9 martie, de Clorofilm, cu sprijinul Creatrix Fama, trateaza intr-o maniera plina de umor subiecte cat se poate de serioase: teama de schimbare si lupta pentru egalitate. Lungmetrajul Ordinul Divin este sustinut de Tonica.ro in calitate de partener media.

Cu aceasta productie, scenarista si regizoarea Petra Volpe invita spectatorii intr-o calatorie emotionanta in Elvetia anilor ’70, aducand un omagiu celor care au luptat si lupta pentru drepturi egale in societate. Pelicula a avut premiera internationala la renumitul Tribeca Film Festival din New York, unde a castigat Premiul pentru public, Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un film international (Marie Leuenberger) si Premiul Nora Ephron (pentru regizoarea si scenarista Petra Volpe) „pentru povestirea ei curajoasa si plina de compasiune, o cinematografie frumoasa, o caracterizare complexa a experientei feminine, o navigare perfecta atat a dramei cat si a comediei”, conform motivarii juriului.

Filmul spune povestea Norei, o tanara sotie si mama care locuieste intr-un sat mic cu sotul si cu cei doi fii, o zona rurala neatinsa de marile schimbarile sociale ale acelor timpuri. Nici viata Norei nu este afectata – ea este o persoana linistita si agreata de toata lumea, pana cand incepe sa se lupte in mod public pentru drepturile femeilor de a vota. Desi pare incredibil, dreptul femeilor la vot a fost castigat in Elvetia abia in 7 februarie 1971, dar lupta femeilor pentru egalitate continua si astazi.

Despre rolul Nora, actrita Marie Leuenberger a explicat intr-un interviu ca atunci cand accepta sa joace intr-un film trebuie sa o atraga ceva anume la scenariu, la personaj. „Incerc sa-mi imaginez personajul, sa-l creez, sa-l fac sa-si traiasca viata prin mine. Incerc sa inteleg ceea ce simte”, declara aceasta pentru revista „Femina”.

Programul proieciiilor in saptamana 9 – 15 martie:

BUCURESTI
Cinemateca Union
Vineri : 17:00
Sambata, Miercuri : 19:00
Elvire Popesco
Sambata : 15:30
Joi : 18:30
Cinema Muzeul Taranului
Marti : 18:00
Europa
Luni-Joi : 13:00

BOTOSANI
Cinema Unirea
Sambata : 17:00
Duminica, Marti : 19:00

CLUJ
Cinema Victoria
Luni : 17:15
Miercuri : 15:00

CONSTANTA
Vineri Luni-Marti, Joi : 20:50
Sambata-Duminica : 16:30

TARGU MURES
Arta 3D
Vineri-Joi : 20:00

Text: Iulia Mirica