Ornamente culinare pentru masa de Craciun

Ornamente culinare pentru masa de CraciunDaca anul acesta v-ati propus sa va petreceti Craciunul acasa, ba mai mult, aveti si invitati la masa, atunci, cu siguranta, va trebui sa-i surprindeti placut. Cea mai la indemana solutie, pentru a imbina utilul cu placutul, este sa pregatiti niste delicii culinare cu totul si cu totul iesite din comun. O sa aveti nevoie de putina inspiratie, un strop de indemanare si multa rabdare, caci s-ar putea sa nu va iasa chiar din prima forma dorita, caci despre asta este vorba: despre forma! Noi va propunem ca preparatelor clasice sa le dati o alta forma care sa se potriveasca mult mai bine cu Craciunul.



Salata in forma de brad

Majoritatea oamenilor aleg sa orneze clasica salata de boeuf cu motive florale, insa noi va propunem sa va inspirati din sarbatorile de iarna. Astfel, folositi albusul de ou pentru a crea zapada si chiar un om de zapada si patrunjelul sau castravetele murat pentru a crea un brad pe care sa-l imodobiti cu globulete din masline, morcovi si gogosari murati. Pentru ca efectul sa fie de doua ori mai puternic, asezati salata pe platou in forma de brad. Dar nu doar salata de boeuf poate capata aceasta forma, ci absolut orice salata pe care alegeti sa o preparati. Cu ajutorul unor manunchiuri de broccoli, sau al castravetilor si ardeilor verzi creati ramurile bradului pe un platou care sa va permita acest lucru. Apoi, din rosii cherry, masline negre si verzi si boabe de porumb creati globuletele. Beteala poate fi sugerata de fasii subtiri de morcov sau ardei gras rosu. Dintr-o bucata de morcov decupati o stea pe care sa o puneti in varful bradului din legume si adaugati bucati foarte mici de branza pe ramurile sale, pentru a sugera zapada.

Oua sau om de zapada?

A venit momentul reinventarii oualelor umplute. Cu putina dibacie veti reusi sa transformati niste banale oua fierte in adevarate opera de arta culinara. In primul rand, asigurati-va ca le-ati fiert suficient cat sa fie tari in interior si apoi decorati-le in asa fel incat sa semene cu un om de zapada. In loc de cap, pune-ti un bulgare de branza moale si acoperiti-l cu un cub de rosie sau ardei gras rosu. Dintr-o maslina taiata bucati mici creati nasturii si nasul, iar pe post de mana infige-ti o scobitoare care sa aiba in varf o felie crestata de morcov. Daca pare greu sa faceti acest ornament cu oua fierte, puteti modela omul de zapada doar din bulgarasi de branza sau mozzarella.

Platoul cu aperitive, o iesle de Craciun

Puteti orna platourile de aperitive astfel incat sa dati forme amuzante mezelurilor. De exemplu, cumparati sunca rotunda si incercati sa-i dati o forma de cap de porc. Cum? Puneti un crenvusti sau carnat in locul nasului, o rosie sau ardei gras rosu in locul gurii si din castraveti si masline creati ochii si sprancenele. La fel il puteti crea foarte usor pe Mos Craciun cu ajutorul unei felii de branza, unei rosii si catorva masline. De asemenea, puteti crea o iesle cu ajutorul mezelurilor, si, desi pare mai complicat, este foarte usor realizabil. Din crenvusti sau carnati sau ridichii si scobitori realizati animalele, apoi din salam si sunca rulate in jurul unui crenvusti sau carnat creati oamenii. Folositi-va de scobitori pentru a fixa ornamentele in picioare. Aranjati-le pe o frunza de salata si rade-ti branza pe deasupra.

Desertul si bradul de fructe

La capitolul desert, ideile sunt nenumarate si extrem de simplu de facut. De exemplu, puteti obtine un om de zapada doar din capsune ornate cu frisca. Taiati varful capsunei, puneti frisca si acoperiti apoi cu bucata taiata. Infige-ti un cub de kiwi sau de ananas in varful unei scobitori pe care o plasati pe post de brat si… gata omul de zapada! Din felii de kiwi dispuse descrescator puteti crea un brad in jurul unui bat de frigaruie pe care mai apoi sa-l impodobiti cu bucati mici de banana, capsuna, ananas, struguri si boabe de rodie. Fixati fructele cu ajutorul scobitorilor. Aveti grija sa echilibrati bradul de fructe caci altfel riscati sa se prabuseasca si sa munciti degeaba.

Text: Madalina Manole