Ortorexia: cand obsesia de a manca sanatos devine o boala

Ortorexia cand obsesia de a manca sanatos devine o boalaAlimentatia sanatoasa nu este prea sanatoasa. Comuna, dar inca putin cunoscuta, ortorexia este o boala care trebuie sa fie abordata cat mai curand. Dificultatea? Poate trece neobservata pentru o lunga perioada de timp.



 

 

 

Ortorexia, ce este ea?

Ortorexia este o boala legata de tulburarile de alimentatie. Termenul vine de la “orthos”, care provine din limba greaca si inseamna“drept, corect”, iar “orexis” inseamna “pofta de mancare”. Diferita de anorexie sau bulimie, ortorexia nu este reprezentata de consumul unui volum mare de produse alimentare, ci de focusul pe calitatea corespunzatoare a acestora. Pentru un ortorexic, mancatul intr-un mod sanatos este o obligatie in fiecare moment.

 

Cine este afectat de ortorexie?

Ortorexia afecteaza de obicei adultii, cu precadere femeile si sportivii. Este dificil sa se cunoasca profilul exact al unui ortorexic, dat fiind ca majoritatea acestor oameni nu se considera bolnavi si, prin urmare, nu se trateaza. Aceasta tulburare poate ascunde alte boli, cum ar fi anorexia sau bulimia.

 

Care sunt cauzele ortorexiei?

Intr-o societate in care se promoveaza adoptarea unui stil de viata sanatos, obligatoriu consumul a 5 fructe si legume pe zi, eliminarea zaharului si a dulciurilor, ortorexia poate fi dificil de detectat. Aceasta afecteaza persoanele care au un deficit de stima de sine. Toate persoanele care doresc sa aiba grija de sanatatea lor se recomanda sa nu devina ortorexice.

 

Testul Bratman – testul care stabileste daca pacientul sufera sau nu de ortorexie

Un test simplu, dezvoltat de dr. Steven Bratman, pentru a diagnostica ortorexia la oameni a fost pus la dispozitia tuturor in cartea sa “Health Food Junkies”. Daca ai raspuns afirmativ la toate intrebarile de mai jos, ia in considerare consultarea unui medic de specialitate. Daca ai raspuns cu da de 4 sau 5 ori, este important sa adopti o atitudine mai flexibila in ceea ce priveste alimentatia ta zilnica:

 

– Iti petreci mai mult de 3 ore pe zi gandindu-te la dieta pe care o tii?

– Realizezi mereu cu o zi inainte planul alimentar pentru maine?

– Iti place ideea de a manca mai mult decat consumul propriu-zis de alimente?

– Consideri ca pe masura ce calitatea dietei creste, calitatea vietii tale se diminueaza?

– Esti stricta sau mai stricta in alegerile alimentare?

– Stima de sine este intarita de dorinta de a manca sanatos?

– Te simti vinovata atunci cand nu iti respecti dieta impusa?

– Crezi ca dieta pe care o tii te izoleaza social?

– Atunci cand mananci “ca la carte”, te simti impacata cu tine si ai sentimentul de control total?

 

Conform doctorului Bratman, daca ai raspuns afirmativ la 2 dintre intrebarile de mai sus prezinti un risc crescut de a suferi de ortorexie. Daca acumulezi 4 puncte, te confrunti cu ortorexie nervoasa-tulburare de alimentatie.

 

Cum se trateaza ortorexia?

Ortorexia este o boala psihica, care trebuie sa fie tratata cu ajutorul unui psihiatru, al unui psiholog sau al unui psihoterapeut. Nu ezita sa consulti sau sa ceri ajutor daca suferi de aceasta afectiune.

 

Text: Andreea Popescu