Pastele. Delicii calde pentru seri reci

Pastele. Delicii calde pentru seri reciCel mai gustos, cel mai specific, cel mai variat, cel mai inspirat sic el mai irezistibil fel de mancare italienesc. Pastele sunt un univers de creativitate culinara ce trebuie descoperit. Sa observam cu atentie cateva retete!

Spaghete cu scoici vongole

Ingrediente pentru 4 portii:

400g spaghete
1 kg scoici vongole
1 legatura de patrunjel
1 catel de usturoi
Ardei iute uscate
3 linguri de ulei de masline extravirgin
Sare

Mod de preparare:

Puneti la inmuiat scoicile in apa cu sare timp de 2-3 ore, ca sa scapam de nisip si alte impuritati. Le scurgeti, le clatiti si le puneti intr-o tigaie mare impreuna cu usturoiul, uleiul si patrunjelul tocat marunt. Fierbeti la foc foarte iute, cu capac, pana cand se deschid scoicile. Deschideti si scoateti pulpa scoicilor di valve. Fierbeti spaghetele in multa apa clocotita cu sare. Scurgeti spaghetele, le puneti in tigaie alaturi de scoici si de sosul format, caliti la foc mic cateva minute, asezonati cu patrunjel , presarati ardei iute uscat si serviti fierbinte.

Lasagna cu pesto

Ingrediente pentru 4 persoane:

500 g foi lasagna proaspete
200g pesto genovez
40 g faina
40g unt
3 dl lapte
Parmezan ras
Nucsoara
Sare si piper

Mod de preparare:

Fierbeti foile de lasagna cate 2-3 odata in multa apa clocotita cu sare, nu mai mult de 2 minute fiecare. Le scoateti si le intindeti pe fiecare pe servete ca sa se usuce. Pregatiti un sos classic béchamel cu unt, faina si lapte cald, aromatizati-l cu putina nucsoara rasa si sarati. Lasati sa se raceasca, iar apoi amestecati cu pesto. Incingeti cuptorul la 190grade. Ungeti cu unt un vas termorezistent si tapetati cu sosul béchamel si pesto, apoi incepeti sa alternate foi de lasagna cu sosul béchamel si pesto. Terminati cu sos de béchamel peste care presarati fulgi de unt si parmezan ras. Dati la cuptor 30 de minute. Inainte de a servi, lasati tava pe aragaz timp de 10 minute.

Coltunasi la gratar

Ingrediente pentru 4 persoane:

400g coca din apa si faina, fara ou
350g carne de porc, tocata
2 cepe mai mic
1 praz
2 linguri de sherry
Sos de soia
Sare

Mod de preparare:

Curatati si spalati cepele si prazul. Tocati marunt, adaugati carnea tocata, sherry si sare. Taiati foaia de coca cu ajutorul unui pahar in discuri cu diametrul 7-8 cm. Asezati cu grija umplutura in mijlocul acestora si inchideti, presand bine cu mana. Incalziti gratarul si stropiti-l cu sos de soia. Puneti coltunasii timp de 3 minute, iar apoi ii intoarceti si pe partea cealalta, si ii lasati inca 3 minute. Stropiti cu sos de soia si consumati fierbinte.

Text: Cosmina Iorga