Persoanele care consuma foarte multa sare ar putea suferi de osteoporoza

shutterstock_46338730Persoanele care consuma foarte multa sare pot dezvolta pietre la rinichi precum si osteoporoza, o boala a oaselor care duce la un risc crescut de fracturi. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Alberta au facut cercetari si au descoperit o legatura importanta intre sodiu si calciu, care se pare ca ar fi reglate de catre aceeasi molecula din organism.

Cand aportul de sodiu este prea mare, organismul il elimina prin intermediul urinei si, odata cu sodiul, se elimina si calciul, ceea ce duce la epuizarea depozitelor de calciu din organism.

Un nivel ridicat al calciului in urina  duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi, in timp ce un nivel neadecvat de calciu in organism duce la subtierea oaselor, la aparitia osteoporozei. Descoperirea este deosebit de importanta, mai ales datorita faptului ca sarea este din ce in ce mai prezenta in dieta fiecaruia dintre noi, ceea ce inseamna ca organismul incearca in acelasi timp sa elimine si calciul. Asadar, se pare ca relatia dintre sodiu si calciu este una extrem de stransa.

 

Text: Ruxandra Raica