Poliartrita reumatoida: cauze, simptome, tratament

poliartrita principalaPoliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna, caracterizata prin inflamatia cronica a articulatiilor si tesuturilor adiacente acestora. Boala este progresiva, in ultimele stadii aparand deformarea articulatiilor si anchiloza.

Factorii declansatori ai poliartritei

Desi se fac cercetari ample in acest domeniu, nu s-au descoperit cauzele exacte care pot duce la instalarea artritei. Pot fi amintiti insa factori asociati afectiunii, si anume:

  • Infectii frecvente (streptococ, stafilococ, bacilul Koch);
  • Factori de mediu (expuneri indelungate la frig, umezeala, alimentatie irationala);
  • Predispozitie genetica;
  • Stres, fumat, disfunctii hormonale;
  • Aparitia unui raspuns autoimun.

Cele mai afectate sunt persoanele de sex feminin, cu varste intre 30 si 50 de ani, insa artrita reumatoida poate fi intalnita si la copiii sub 16 ani, sub denumirea de artrita juvenila. Speranta medie de viata a pacientilor cu poliartrita reumatoida este mai mica decat cea a persoanelor sanatoase cu trei pana la sapte ani, iar cei care sufera de forma severa pot deceda cu 10-15 ani mai devreme.

Simptome si manifestari

Primele manifestari sunt de obicei vagi si nu atrag atentia pacientului sau medicului ca boala va fi una articulara: simptome generale (astenie, inapetenta, insomnie, irascibilitate), parestezii, scaderea fortei musculare, hiperhidroza, sindromul Raynaud (sindromul mainilor reci) etc. Dupa cateva luni sau ani de la debut, boala se accentueaza progresiv prin puseuri acute/subacute succesive, care antreneaza deformarile caracteristice si alterarile cartilaginoase ireversibile. Complicatiile poliartritei reumatoide pot fi locale sau generale, carora li se adauga reactiile adverse ale medicatiei utilizate in tratamentul de durata al bolii.

Poliartrita: tratament complex si de durata

Obiectivul principal al tratamentului poliartritei reumatoide consta in oprirea sau intarzierea evolutiei procesului inflamator. Tratamentul in cazul poliartritei reumatoide poate actiona din mai multe directii, si anume:

  • Tratament medicamentos (administrarea de medicamente antiinflamatoare si remisive);
  • Tratament ortopedic;
  • Tratament igieno-dietetic;
  • Terapii fizice si de recuperare (fiziobalneoterapia, kinetoterapia);
  • Suportul psihic (psihoterapie prin antrenament Schultz si tehnici de relaxare Jacobson, psihoterapie interpersonala, psihoterapie dinamica) si informarea pacientului.

Text: Adelina Gruia