Postul, cea mai veche metoda de detoxifiere

Postul, cea mai veche metoda de detoxifiereAcum, detoxifierea a devenit o adevarata moda. Dar aceasta practica de eliminare a toxinelor din corp este la indemana oamenilor din cele mai vechi timpuri sub forma postului…

 Postul – simplu obicei religios sau terapie?

 

In trecut, oamenii nu erau la curent cu teoriile potrivit carora, la un anumit timp, corpul si psihicul uman se pot intoxica cu anumite substante nocive sau in exces sau chiar cu sentimente negative. Sigur ca atunci atmosfera, solul si apele nu erau asa poluate, iar alimentele se mai gaseau inca in stare naturala si nu erau modificate genetic. In acele timpuri, oamenii acceptau ideile si practicile religioase ca pe o cutuma si actionau in consecinta. In practica crestin–ortodoxa sunt cunoscute patru posturi mari care insumeaza aproximativ 115 zile, asezate inaintea fiecarei sarbatori crestine importante (Pastele, Ziua Apostolilor Petru si Pavel, Sfanta Maria si Craciunul), care sunt pentru cei care le respecta adevarate cure de detoxifiere.

Pe langa traditia religioasa, medicii vin si ei sa sustina teoria potrivit careia, eliminarea toxinelor la intervale de doua sau patru luni ar putea preveni aparitia unor anumite boli si ameliorarea unora deja existente.

 

Cum ne curatam organismul de toxine prin post?

 

Oamenii sunt afectati de toxinele de origine biologica care rezulta din alimentele aditivate, procesate sau falsificate. Aceste toxine ar trebui sa fie eliminate cu ajutorul colonului si rinichilor, insa din cauza unui stil de viata dezechilibrat, aceste organe nu-si mai indeplinesc rolul. Detoxifierea presupune eliminarea sau neutralizarea toxinelor din principalele organe cu rol de filtrare (ficat, rinichi, plamani, ganglioni limfatici si piele). Postul accelereaza procesul de curatare a acestor organe deoarece stomacul, nemaiprimind alimente pentru a le procesa, nu mai consuma energie, iar energia incepe sa se produca din rezervele de grasime ale corpului (procesul de autoliza). Aceasta energie nou produsa va fi directionata catre procesele metabolice si va folosi sistemului imunitar. Dupa post, are loc o micsorare a stomacului pana la dimensiunea normala, iar pofta de mancare se va micsora si ea. Mai grele sunt primele trei zile, dupa care organismul se obisnuieste cu postul, dispar efectele neplacute ca oboseala si durerile de cap iar energia organismului se reface.

Daca privim postul strict din punctul de vedere al beneficiilor pentru curatarea organismului, adica al detoxifierii, el poate sa varieze ca durata si ca rigoare, poate fi bland sau de detoxifiere intensiva ( negru).

Un post alimentar bland este indicat celor care nu au exersat aceasta practica si presupune consumul unor alimente de origine vegetala, fructe, legume, cereale si seminte, sucuri de fructe si legume, supe de legume, salate. Postul este un mesaj catre corpul nostru, ca vrem sa ne debarasam de obiceiurile vechi, ca dorim sa schimbam stilul nesanatos de alimentatie. Postul negru, pentru detoxifiere intensiva, presupune numai consumul apei pure, fara alte alimente.

 

Postul ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si tineri!

 

Trebuie sa stii ca in timpul postului se accelereaza procesul de vindecare a unor boli prin repararea organelor deteriorate, dupa ce, in prealabil, acestea au fost curatate de deseuri si toxine. Astfel pielea arata mai tanara si mai curata, tensiunea arteriala dar si cea psihica scad, se reduc durerile articulare si simptomele diabetului, creste energia si vitalitatea organismului.

Postul realizeaza curatarea colonului prin alimentatia bazata pe legume, fructe si cereale, care prin continutul bogat in fibre accelereaza tranzitul intestinal si refac mucoasa digestiva. Toxinele din colon penetreaza peretele acestuia si trec in sange, iar sangele trebuie curatat de ficat.

Detoxifierea ficatului in perioada de post, recomandata si de medici deoarece in post nu se consuma lactate, se poate face prin consumul de sfecla rosie si morcovi, mere, avocado, legume cu frunze verzi crude sau sub forma de sucuri si supe.

Rinichii se curata in timpul postului cu ajutorul diureticelor naturale (fructele si legumele) si mai ales cu un consum sporit de lichide de peste doi litri pe zi.

 

Farmacistii Catena recomanda Naturalis FibroProtect. Fibrele din compozitie asigura un tranzit intestinal normal, retin apa si substantele toxice din organism, confera rapid senzatia de satietate, reduc absorbtia grasimilor si a zaharului la nivel intestinal, contribuind astfel la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei. Mai multe detalii despre produs gasiti chiar aici.

 

Text: Bianca Badescu