Postul Pastelui si aliatul minune: clorofila

postulPostul Pastelui sau Postul Mare este cel mai important si aspru post de peste an si cel care anunta Invierea Domnului Iisus Hristos. Dureaza sapte saptamani, anul acesta incepe pe 14 martie si se incheie pe 30 aprilie si simbolizeaza patimile Mantuitorului. Fiind atat de restrictiv din punct de vedere alimentar, pare greu de indurat, insa marele avantaj este ca aceasta perioada din an asigura o gama variata de produse de origine vegetala care pot satisface si cele mai mofturoase gusturi. Un alt motiv pentru a privi cu ochi blanzi postul este ca ofera organismului ocazia de a se detoxifia intr-un mod sanatos, plantele verzi fiind cea mai eficienta optiune.



Restrictiile postului, benefice sanatatii

In postul pascal exista doar doua zile, Buna Vestire si Floriile, in care se poate consuma carne, si atunci doar de peste, aspect ce aduce cu sine beneficii organismului care este fortat sa recurga la propriile-i rezerve de grasime pentru a produce energie. Ca urmare, in aceasta perioada, foarte multe persoane pierd kilogramele acumulate in plus. O alta restrictie bine-venita a Postului Mare, cu zile rare de dezlegare, implica renuntarea la untdelemn (ulei), ceea ce indeamna credinciosii sa consume alimentele vegetale in stare cat mai naturala. Consecinta? Rinichii si ficatul vor functiona la adevarata capacitate si astfel curatarea organismului va fi mult accelerata. Cu cat exista mai putine toxine de eliminat, cu atat sistemul limfatic va fi mai curat, iar pielea va deveni stralucitoare. Totodata, exista zile in care se ajuneaza, asa cum este Vinerea Mare, atunci cand nu se bea apa si nu se mananca nimic de la rasaritul la apusul soarelui, fapt ce ar putea parea daunator sanatatii. Insa cercetatorii americani de la National Institute of Ageing au descoperit ca persoanele care tin post negru o zi pe saptamana isi formeaza un scut impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson.

Clorofila, „sangele plantelor”

Clorofila, cea care da culoarea verde plantelor, este cel mai de pret aliat al organismului in timpul postului, aducand numeroase beneficii sanatatii si frumusetii. Este numita si „sangele plantelor” sau „sangele verde” datorita structurii chimice aproape identice cu cea a sangelui, diferentiata doar de faptul ca hemoglobina contine fier, iar clorofila contine magneziu. Cel mai bun mod de a asimila clorofila este prin consumul plantelor de culoare verde; cu cat nuanta acestora este mai inchisa, cu atat cantitatea de clorofila este mai mare.

Beneficiile clorofilei

Un prim si extrem de important beneficiu pe care clorofila il aduce organismului vizeaza capacitatea sa de detoxifiere a sangelui. Aceasta aduna si elimina metalele grele si toxinele din sange, scade colesterolul si contribuie la marirea concentratiei de globule rosii, fapt ce determina o oxigenare mult mai buna a sangelui. O proprietate miraculoasa a sa este alcalinizarea sangelui si, implicit, cresterea rezistentei sistemului imunitar. Functiile antioxidanta, antiinflamatoare si antibacteriana pe care le are clorofila, gratie combinatiei de vitamine A, B9 (acid folic), C, E si a magneziului, calciului, fierului si proteinelor, o transforma intr-un veritabil agent anticancerigen. Consumul plantelor verzi elimina respiratia urat mirositoare, reface flora intestinala si curata intr-un mod sanatos colonul.

Sunt gravida. Tin post?

Femeile insarcinate si persoanele care sufera de afectiuni grave pot tine postul cu conditia sa mentina un echilibru al nutrientilor in organism. Cu alte cuvinte, trebuie sa aiba o dieta variata. Astfel, proteina animala poate fi inlocuita cu proteina vegetala, ciupercile fiind cele mai bogate la acest capitol, iar lactatele, bogate in calciu, magneziu si fier, pot fi inlocuite cu spanac, varza, broccoli sau avocado, astfel asigurandu-se si doza necesara de acid folic si Omega-3.

Pont! Plantele cu cea mai mare concentratie de clorofila si care se gasesc cu usurinta in aceasta perioada sunt spanacul, patrunjelul, rucola, frunzele verzi de ceapa si usturoi, dar si graul incoltit. De asemenea, algele, cu precadere spirulina, contin clorofila din abundenta.

Text: Madalina Manole