Ce alimente de post sanatoase mananca prezentatoarea Ela Craciun: „Nu mor de foame si ma si hranesc bine”

Timp de doua saptamani inaintea Pastelui Ela Craciun a decis sa tina post, dar, spre deosebire de anii trecuti, este mult mai atenta la ce alimente alege sa consume. Vedeta de televiziune a dorit sa fie corect informata in acest sens si a apelat la sfaturile unui nutritionist pentru a analiza ce produse de post sunt bune pentru sanatate si care dintre ele sunt daunatoare sanatatii organismului. Rezultatul discutiei l-a postat pe blogul sau personal, www.elacraciun.ro.

Cu aceasta ocazie, Ela a aflat ca margarina, pateul vegetal, crenvurstii vegetali si produsele din soia sunt printre cele mai consumate de cei care tin post, insa nu sunt deloc recomandate de nutritionisti.

Alimente de post aflate pe „lista neagra‟

“Preferatele mele in post sunt supa de linte, salata de avocado, hummus, fructe, orez cu legume sau quinoa, pastele cu sos pesto, supa de rosii si ciorba de burta vegana. Cam astea sunt variantele mele sanatoase, nu mor de foame si ma si hranesc bine.

Postul, cea mai veche metoda de detoxifiere

Bineinteles ca exista si alegerile clasice, precum paine cu pate vegetal, paine cu margarina, chiftelute de soia, etc. Nu orice produs de post este benefic si va poate pune in pericol sanatatea. De silueta nu mai vorbesc. Iar daca ar fi sa fac un top, discutat cu nutritionistul, acesta ar arata cam asa:

  • Margarina
  • Pateul vegetal
  • Branza tofu
  • Crenvursti/ carnati vegetali
  • Snitele din soia
  • Lapte din soia
  • Cascaval de post
  • Iaurt vegetal
  • Chipsuri

Atentie mare si la cantitatea de zahar si E-urile pe care aceste produse le contin!, avertizeaza Ela Craciun. Tocmai de aceea, vedeta a gasit inlocuitori sanatosi pentru margarina, pate vegetal si laptele din soia.

„Margarina am inlocuit-o cu untul de cocos facut in casa. Pateul vegetal l-am inlocuit cu avocado amestecat cu ciuperci, masline si alte legume, iar laptele il pregatesc din migdale puse la inmuiat peste noapte pe care le amestec cu apa calduta si le blenduiesc”, adauga vedeta.

Conservanti de evitat

Nutritionistul la care a apelat Ela Craciun, Dr. Ruxandra Plesea a explicat de ce produsele de post contin atat de multi conservanti periculosi.

„Sunt sigura ca stiti, dar vreau sa va reamintesc ca mare parte din produsele de post contin aditivi alimentari, rolul lor fiind de a le face mai gustoase si cat mai aproape de gustul original. Este de evitat consumul de produse care au calorii goale pentru ca ele stau la baza bolilor omului modern: diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer. Daca va ganditi sa reduceti si consumul de zahar (principalul vinovat pentru cele mai grave boli cu care ne confruntam in zilele noastre), atunci trebuie sa stati departe de aceste produse pentru ca unul dintre ingrediente este zaharul si rudele sale: siropul de fructoza/glucoza, amidonul modificat, gluten, indulcitorii de sinteza cum sunt aspartamul si zaharina. Sfatul meu este sa cititi eticheta si nu cumparati produsele care contin urmatoarele E-uri pentru ca va pun in pericol sanatatea: E102, E104, E110, E122, E123, E124, E127, E129, E132, E133, E142, E143, E151, E155, E160b, E200, E201, E202, E203, E210-219, E220-228, E280-283, E310-312, E620-625, E627, E631, E635. Si acest indemn este valabil nu doar pentru cei care postesc, ci pentru noi toti cei care cumparam mancarea din supermarketuri, nu mai avem siguranta ca sunt pregatite ca pe vremea si dupa retetele bunicii. Vremurile s-au schimbat, la fel si obiceiurile si poftele, gusturile noastre”, a dezvaluit specialistul.

Descopera aici legumele care elimina toxinele din organism si intaresc sistemul imunitar!

Text: Oana Baltoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *