Prietenele? Ajutor neprețuit în carieră

Prietenia are nenumărate beneficii, după cum știm cu toții, însă cel despre care vom vorbi în continuare este unul la care nu ne gândim prea des și anume faptul că prietenii pot avea un rol decisiv în succesul nostru profesional.

Prietenii ne ajută să trecem mai ușor peste momentele grele ale vieții și tot ei sunt cei alături de care ne distrăm și cu care ne bucurăm de reușitele pe care le avem. Înfiripăm prietenii pe baza compatibilităților, a intereselor comune, dar și în funcție de anumite circumstanțe ale vieții. Pe lângă faptul că ne relaxează și ne înveselesc momentele petrecute cu prietenele noastre, acestea ne și inspiră și ne pot crește șansele de a avea succes, spun cercetătorii.Recomandări de la prietene

Studiile și experiența realității arată că, de fiecare dată când te întâlnești cu prietenele tale, în discuție apare și tema carierei. Din vorbă în vorbă, de multe ori ți s-a întâmplat să afli lucruri interesante pe această temă de la prietenele tale sau să primești sfaturi care te-au ajutat să iei decizii mai bune pe plan profesional. La fel, nu poate să fie exclus ca prietenele tale să te recomande pentru anumite joburi. Există o mulțime de femei care chiar s-au angajat datorită recomandărilor primite de la prietenele lor și toate au obținut joburi mai bune decât cele anterioare. Iar cercetătorii par să confirme această ipoteză izvorâtă din observațiile din viața de zi cu zi.

Prietenia cu femei vs. prietenia cu bărbați

Analizând conexiunile sociale și corespondența a 700 de femei care au ajuns în poziții de leadership după terminarea facultății, cercetătorii de la Northwestern University și University of Notre Dame au ajuns la concluzia că femeile care au un cerc social mai mare, format preponderent din alte femei, au de 2,5 ori mai multe șanse să se angajeze față de cele care au cercuri mai mici sau care au cercuri formate mai mult din bărbați.

În plus, studiul a arătat că mai mult de 75% dintre femeile care au ajuns sus pe scara profesională și-au menținut un cerc format din femei și comunicau frecvent cu cel puțin 2 sau 3 femei.

Comunicare este cheia

Comunicarea cu prietenele noastre ne ajută să obținem informații relevante despre mediile de lucru și suportul social în profesie, lucruri foarte importante în mediile dominate de bărbați. Practic, nu contează despre ce comunici cu alte femei sau de ce păstrezi relațiile cu ele, cert este că prietenia cu alte femei îți poate ridica șansele de succes profesional. 

Nu trebuie să  înțelegem din asta că este neapărată nevoie să avem prietene care sunt foarte sus pe scara profesională pentru a ne ajuta să avem succes. De fapt, studiile spun că femeile nu beneficiază de pe urma conexiunilor cu persoane foarte importante și conectate. Nu trebuie ca toate prietenele tale să fie CEO ca să te poată ajuta în profesie. Este important să menții prietenia cu persoanele de care te simți cel mai aproape, cele cu care împărtășești aceleași valori. Relațiile trebuie să fie până la urmă unele autentice și nu oportuniste. Nu trebuie să îți alegi prietenele gândindu-te că poate te vor ajuta să obții jobul pe care ți-l dorești.

Și pentru că un alt atu în găsirea unui job este și un aspect plăcut și îngrijit vezi AICI recomandarea noastrăgama Rilastil Maquillage, special concepută pentru pielea sensibilă șreactivă.

În schimb, alege să petreci mai mult timp cu femeile din jurul tău cu care ești compatibilă. Ieșiți în oraș, invită-le pe la tine, faceți sport împreună, găsiți-vă hobby-uri comune. Orice relații trebuie întreținute, menținând o comunicare constantă. Chiar dacă nu reușești să te întâlnești de câte ori ai vrea cu prietenele tale, dă-le din când în când un telefon sau un mesaj. Rolul lor în viața ta poate fi mai important decât crezi.

Foto Shutterstock