Produsele cosmetice uzuale, posibili declansatori ai cancerului de san

-0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a370O substanta chimica utilizata in produsele cosmetice cum ar fi deodorantele, precum si in produsele alimentare si farmaceutice, a fost descoperita in toate mostrele de tesut de la 40 de femei ce sufereau de cancer la san. Parabenii sunt compusi chimici ce pot fi gasiti in produsele de toaleta obisnuite, inclusiv in balsam, in produsele de machiaj, spuma de ras, lotiuni de bronzat si in pasta de dinti. Totusi, pana acum, nu s-a descoperit o legatura de cauzalitate intre aceste produse si cancerul mamar, a raportat Daily Mail.

Rutina zilnica a femeilor implica folosirea demachiantului, a cremei de fata, a produselor de machiaj si a altor produse pentru igiena, multe dintre acestea continand componente toxice. Afectate nu sunt numai femeile, ci si barbatii, pentru ca si produsele destinate lor au aceleasi ingrediente periculoase.

O serie de studii realizate in anul 1998 au exprimat ingrijorarea cu privire la rolul potential al acestor substante chimice in dezvoltarea cancerului de san, deoarece poseda proprietati estrogenice. Estrogenul joaca un rol major in dezvoltarea si progresia cancerului de san.

O echipa de cercetare condusa de catre Philippa Darbre de la Universitatea Reading din Marea Britanie a studiat mostre de tesut provenite de la 40 de femei, intre anii 2005 si 2008. Un total de 160 de probe au fost colectate, cate patru de la fiecare femeie. In urma studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca 99% dintre mostrele de tesut contineau cel putin un paraben si 60% dintre ele aveau cate cinci astfel de compusi.

In plus, cercetatorii au mai descoperit ca femeile care nu au folosit deodorante pentru axila aveau in continuare parabeni in tesut, sugerand faptul ca acestia au intrat in san din alte surse.

Coordonatorul cercetarii, Lester Barr de la Spitalul Universitar din sudul Manchesterului, a declarat ca “exista o relatie de cauza-efect intre parabenii din deodorantele pentru axila si cancerul mamar”.

 

Text: Andreea Popescu