Programul “Zambet pentru Viitor” al Danone Romania, un parteneriat public-privat pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul cancerului infantil

Eveniment_Danone_Zambet_pt_Viitor_2_Mesajul pe care programul “Zambet pentru Viitor” il transmite este acela ca, depistat la timp, cancerul la copil este vindecabil. De aceea trebuie depuse toate eforturile pentru informarea cat mai completa nu doar a cadrelor medicale, ci si a parintilor, pentru a tine seama de orice schimbare persistenta si aparent inexplicabila in starea de sanatate a copiilor. In acest sens, programul a dezvoltat o platforma de comunicare extinsa, folosind atat site-ul propriu www.zambetpentruviitor.ro, cat si pagina de Facebook a programului https://www.facebook.com/#!/zambetpentruviitor.

 

Din anul 2007 si pana in prezent, 2200 de medici din Bucuresti si alte 15 judete ale tarii au participat deja la cursuri si peste 4500 de medici au fost expusi la informarea si comunicarea privind acest subiect.

Cel putin 40 de cazuri noi diagnosticate din anul 2008 pana in vara acestui au fost identificate ca fiind adresate direct de catre medici participanti la cursurile din cadrul programului. Specialistii oncopediatri considera acest rezultat remarcabil, avand in vedere faptul ca este vorba despre o boala rara, un medic de familie putand sa intalneasca un singur caz in intreaga sa cariera.

Mai mult decat atat, in prezent, circa o treime din cazurile noi care se prezinta in centrele de oncologie pediatrica sunt trimise de medicul de familie, tranzitie care, in opinia specialistilor oncopediatri, reflecta sensibilizarea globala a acestei comunitati profesionale la mesajele programului de formare si comunicare.
Toate activitatile adresate corpului medical prin Programul “Zambet pentru Viitor” au la baza expertiza furnizata prin parteneriatul cu Societatea Romana de Onco – Hematologie Pediatrica (SROHP), forul academic care reuneste toti specialistii din Romania in oncologia pediatrica.

Text: Alina Lupa