“Ratiunea nu poate fi mereu in consens cu inima”

197K9366Ludmila: Stimata doamna, sunt o pensionara singura  si ma numesc LUDMILA. Cat timp a trait sotul meu, o duceam foarte bine, el avand o functie importanta, locuiam intr-o vila frumoasa, intr-un cartier select. Locuiam impreuna cu familia fiicei mele si cu nepoata mea, Renata. Cand si nepotica mea, pe care o iubeam foarte mult, s-a casatorit, am hotarat cu sotul meu sa ne mutam intr-un apartament elegant de bloc.

Le-am lasat astfel pe cele doua “fetite iubite ale mele” sa se desfasoare ca gospodine, fiecare in familia ei. Toate bune pana a murit sotul meu si eu am ramas singura… si fara sprijinul lui material. Brusc, nepoata mea, dar mai cu seama ginerele meu iubit au inceput sa ma evite. Simteam clar ca sunt o povara pentru ei. Nu aveau niciodata timp pentru micile servicii pe care le solicitam. Ba mai mult, Andi, sotul nepoatei mele, caruia ii dadusem o suma importanta de bani cand sotul meu traia, a inceput sa-mi spuna ca e foarte ocupat, ca trebuie sa aiba grija de familia lui, care intre timp se marise, odata cu venirea pe lume a stranepotilor mei Andrei si Paul. Un eveniment care ar fi trebuit sa fie fericit mi-a sfasiat inima si vreau sa vi-l povestesc, poate asa ma mai linistesc. Era ziua de nastere a stranepotului meu Andrei. Fericita sa fiu alaturi de familia mea (fiica, nepoata, stranepotii si Andi, nepotul meu), desi ma deplasam greu, am luat un taxi si m-am prezentat la fosta mea vila (unde acum se lafaiau noii proprietari, familia nepoatei mele). Cand am aparut in prag, toti au ramas… socati si neplacut surprinsi… Era veselie mare acolo, invitati de seama, si eu, o batranica neputincioasa, saracacios imbracata, ii deranjam. Nu va puteti inchipui cum am suferit toata seara… mancarea imi statea in gat, la fel si lacrimile. Andi a primit din partea mea pentru Andrei singurul lucru de pret care-mi mai ramasese, un ceas de buzunar de aur, cu un lant gros si capac din aur masiv. Privirea fiicei mele m-a fulgerat, mirata ca daruiesc asa un cadou de pret, un ceas de o asemenea valoare (chiar si sentimentala), ce-i revenea ei de fapt. Chiar daca incercasem sa-mi platesc cu un dar… regesc… cateva clipe de bucurie, la plecare, tatal sarbatoritului, cu o voce metalica, mi-a spus: “Bunica, sunt prea obosit sa te duc acasa cu masina. Te descurci tu, da?” Am plecat buimaca, lacrimile-mi siroiau pe obraji. Am mers mult timp pe jos, desi aveam probleme cu picioarele. Nu mai simteam durerea. O revolta uriasa ma stapanea… O revolta si o mare neputinta! Si totusi, am avut puterea sa o iert pe nepoata mea, care, egoista, a uitat tot ce am facut pentru ea. A uitat ca tot ce avea, material vorbind, casa, masina, mobile, tot ce agonisisem de o viata alaturi de sotul meu, si uitand de propriu-mi copil, i-am dat ei si sotului ei… plictisit acum de vizita mea. Am indraznit sa va supar cu povestea mea pentru ca dumneavoastra, prin povestirile dumneavoastra, sa le avertizati pe alte femei, naive ca mine, asupra a ceea ce li se poate intampla.

 

Cezara Dafinescu:  Draga mea, ai trait o experienta sfasietoare. Dar trebuie sa fii constienta ca nimeni nu te poate ajuta. Ai facut foarte bine ca ti-ai iertat nepoata. Trebuie sa-ti fie mila de ea ca nu i-a dat Dumnezeu… putinta de a te intelege si de a-ti fi aproape. Sa fii sigura ca va veni vremea sa plateasca si sunt sigura ca nu o vrei… nefericita.Tu esti mama si bunica si iti iubesti fiica si nepoata, sunt sigura. Si cand iubesti, nu exista distante care nu pot fi parcurse. Ratiunea nu poate fi mereu in consens cu inima… si ambele pot fi supuse ratacirilor. Iarta, treci cu vederea si mai ales incearca sa razi cat de des poti (chiar daca acum e greu) si in special de tine… Cand vin lacrimile, accepta, sufera si… continua sa mergi inainte. PICASSO spunea: “Exista oameni care fac din soare o simpla pata galbena, dar exista si oameni care  fac  dintr-o simpla pata galbena un soare adevarat”. Sterge griul din viata ta. Aprinde culorile pe care le ai in tine…. Eu te admir pentru puterea ta de a indura si te astept cu vesti mai bune.

Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.