Sa miroasa a supa in bucatarie!

Sa miroasa a supa in bucatarie!Dintotdeauna supele si ciorbele daruiesc bucatariilor aroma aceea de inconfundabila de camin, de familie. Isi fac aparitia in serile racoroase de toamna si in zilele in care ninge, iar caldura si mirosul bucatariei pare cel mai frumos vis. Sa ne amintim de supe, atunci, si sa ne incalzim cu ele!



Supa de cartofi

Ingrediente pentru 4 persoane:

300g cartofi
1 ceapa mare
1 morcov
1 tulpina de telina
1 praz
1 felie de 100g pancetta
1litru supa de legume
1 lingurita de maghiran
Crutoane
30g parmezan ras
2 linguri ulei extravirgin de masline
Sare si piper

Mod de preparare:

Spalati, curatati si taiati cartofii in cuburi. Puneti-I la fiert intr-o oala cu apa si cu sare timp de 15 minute.Intre timp, curatati si taiati legumele. Tocati marunt pancetta si rumeniti-o in putin ulei de masline, adaugati zarzavaturile si mai tineti putin pe foc sa se rumeneasca. Scurgeti cartofii si zdrobiti-I cu un tel. Turnati piureul de cartofi, legumele rumenite cu pancetta si supa de legume intr-o oala. Lasati pe foc mic timp de 30 minute, amestecand. Cand este gata, adaugati maghiran, portionati in farfurii rezistente la caldura si bagati la cuptor ornand cu parmezan ras si crutoane. Puneti in cuptor timp de 5 minute, iar apoi serviti fierbinte.

Supa crema de spanac

Ingediente pentru 4 persoane:

1 kg spanac proaspat
40g unt
2 galbenusuri
3 linguri de smantana
40g parmezan ras
2 litri de supa de legume
8 frunze de busuioc
Boia dulce
Sare si piper

Mod de preparare:

Spalati spanacul fara sa-l scurgeti si fiebeti-l in zeama lui timp de 15 minute. Cu mixerul faceti o crema de spanac, adaugand untul. Stropiti cu sare si piper. Intr-o cana, bateti galbenusurile cu smantana si parmezanul ras. Incalziti supa de legume si turnati spanacul peste ea, lasand inca 10 minute pe foc. Stingeti focul, adaugati compozitia cu galbenusuri si amestecati bine totul. Turnati in farfurii, asezonati cu busuioc si boia dulce si serviti fierbinte.

Supa de peste

Ingrediente pentru 4 litri:

3 kg de resturi peste alb slab (capete, cozi)
5 litri apa
200g praz
200g telina
200g morcovi
200g ceapa
Patrunjel
Sare grunjoasa

Mod de preparare:

Curatati si spalati resturile de peste, eliminand branhiile. Puneti totul intr-o oala cu 5 litri de apa rece si fierbeti la foc mic, luand din cand in cand spuma. Adaugati legumele curatate, spalate si taiate rondele, impreuna cu cateva fire de patrunjel si sare. Lasati totul sa mai fiarba inca 30 de minute, iar cand este gata treceti supa prin strecuratoare/tifon si puneti in farfurii adanci.

Text: Cosmina Iorga