Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

-0a0a0a0a0a0a0a0aMG_0995In perioada 23-29 ianuarie a fost celebrata Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin de catre Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, entitate formata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri. Cu aceasta ocazie, Fundatia „Renasterea” pentru Educatie, Sanatate si Cultura, membra a Coalitiei, a facut publice rezultatele investigatiilor realizate in perioada martie 2008 – decembrie 2011, in cadrul programului „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”, un proiect in cadrul caruia, cu ajutorul unui centru mobil, s-au putut efectua in mod gratuit mamografii si teste Babes Papanicolau in comunitatile locale pentru depistarea cancerelor de col uterin si mamar.

Proiectul s-a adresat in principal femeilor din mediul rural sau peri-urban, economic dezavantajate, totalizand 15.500 de beneficiare, carora li s-au realizat peste 22.000 de investigatii medicale pentru depistarea precoce a cancerelor de col si de san.

O statistica preliminara in care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babes Papanicolau a aratat ca peste 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul demonstreaza ca 10,5% dintre acestea prezinta leziuni precanceroase.

Potrivit acestor rezultate, Romania ocupa un loc fruntas in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin, lucru ce trage un semnal de alarma serios in ceea ce priveste vaccinarea, preventia si screeningul.

 

Text: Ruxandra Raica