Secrete de nutritie cu Octavian Hart

Alimentatia este pilonul principal de sustinere al unui stil de viata sanatos. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat este primul pas catre un organism energic si viguros. In acest sens, nutritionistul Octavian Hart ne-a impartasit cateva dintre secretele unui alimentatiei sanatoase si, totodata, ne-a dat cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmam in timpul unei diete.



Tonica Tv: Care sunt principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase?

Octavian Hart: Principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase sunt consumarea hranei naturale, a alimentelor nepreparate, practic, a alimentelor cat mai curate: salate, fructe, oua, produse lactate degresate, peste din culturi salbatice. Pentru ca proteinele sunt o componenta importanta, amintim de pieptul de pui, pieptul de curcan si muschiul de vita, care sunt surse importante ale unei alimentatii sanatoase. La acestea adaugam celebrii acizi grasi Omega-3 care se gasesc in uleiul de masline, in uleiul de macadamia, in alune si in nuci. Sa nu uitam nici de hidratare. Trebuie sa bem multa apa in cantitati mici.

Tonica Tv: Care sunt criteriile pe baza carora ne alegem o dieta?

Octavian Hart: Principiile difera in functie de scopul pe care-l avem. Daca vrem sa slabim si sa dam jos din tesutul adipos, dieta va fi de o anumita natura. Daca vrem sa crestem masa musculara sau sa crestem in kilograme, va fi o cu totul alta dieta. De aici putem detalia pe fiecare dieta in parte.

Tonica Tv: Cum depasim fazele de platou?

Octavian Hart: Fazele de platou le depasim prin a evita rutina. Orice dieta, oricat de buna ar fi ea, trebuie sa aiba mici schimbari. Daca nu le are, corpul se adapteaza si nu mai reactioneaza la ea. Daca dieta este stricta, o respectam si nu iesim din ea. Dupa o perioada care difera de la persoana la persoana, poate fi de trei saptamani sau de o luna, corpul se adapteaza si nu mai raspunde la dieta cum o facea la inceput. Orice rutina trebuie evitata si atunci trebuie sa facem mici ajustari ale dietei. Adaugam cantitati mici de glucide in anumite momente ale zilei si practic ne jucam cu caloriile si cu compozitia meselor, astfel reusind sa pastram corpul intr-o permanenta stare de “soc”, astfel nu stie la ce sa se astepte.

Tonica Tv: Care sunt greselile alimentare care ne impiedica sa slabim?

Octavian Hart: Greselile alimentare care ne impiedica sa slabim sunt legate de ce mancam, cand mancam si cum mancam. Este cunoscut faptul ca cea mai mare si cea mai importanta masa a zilei este micul dejun si, treptat, pana la masa de seara, aportul caloric, aportul de alimente trebuie sa scada, in asa fel incat la ultima masa sa consumam cat mai putine calorii si, preferabil, acele calorii sa fie din surse proteice si din alimente bogate in fibre, in niciun caz din glucide. O alta greseala este consumul de cantitati mari de mancare atunci cand nu trebuie si de cantitati mici de alimente atunci cand acestea ar trebui sa fie mai insemnate. O alta greseala frecvent intalnita este infometarea. Cel mai bine este sa mancam putin si des. Consumarea de fructe in exces, care sunt o sursa bogata de glucide – fructele contin fructoza – reprezinta, din nou, o greseala. Persoanele care fac diete pe baza de fructe trebuie sa se gandeasca la faptul ca aceste calorii din fructe trebuie consumate. Toate caloriile pe care corpul nu le consuma in sustinerea efortului fizic sunt intr-un final transformate in grasimi si depuse in tesut adipos. Fructele trebuie consumate inainte de efort fizic, astfel ca ele sa ne sustina nivelul energetic. Trebuie mancate in cantitati mici, iar fibrele trebuie sa le luam din legume: broccoli, salate, varza alba, conopida etc.

Tonica Tv: Ce gustari sanatoase ne recomanzi atunci cand apare senzatia de foame?

Octavian Hart: Gustarile sanatoase sunt in functie de regimul alimentar pe care il alegem. Daca alegem un regim bazat pe un aport bogat de proteine si grasimi sanatoase si un aport scazut de glucide, atunci aceste gustari nu ar trebui sa contina glucide, ci sa contina, de exemplu, alune sau nuci. Daca alegem o dieta saraca in grasimi de orice fel si in care glucidele au o pondere mai mare, adica o dieta in care mancam cartofi copti, orez, ovaz, pe langa sursele de proteine, atunci aceste gustari pot fi formate din fibre. Ovazul este foarte sanatos, bogat in fibre si contine glucide cu asimilare lenta. Alte exemple ar fi sa mancam niste morcovi sau o salata, sau ciuperci si masline.

Tonica Tv: Sunt persoane care nu reusesc sa-si invinga poftele, desi isi doresc sa slabeasca. Cum ne putem educa vointa in acest sens?

Octavian Hart: Cred ca cea mai buna modalitate ar fi sa nu fim fanatici in dieta si sa ne permitem ca macar o data pe saptamana sa avem o masa care sa iasa din regim. Ar trebui sa alegem o zi a saptamanii in care sa mancam orice ne dorim, fie o felie de pizza, fie o inghetata, cu mentiunea ca aceasta masa, care triseaza dieta, sa aiba loc in timpul zilei, sa nu fie luata seara si, preferabil, sa aiba loc intr-o zi in care mergem la sala si ardem din caloriile mancate suplimentar. Este un mod de a-ti rasplati corpul, pedepsit cu o dieta restrictiva, dandu-i un festin alimentar.

Tonica Tv: De ce este important masajul in timpul unei diete?

Octavian Hart: Masajul este important in general, nu doar in timpul unei diete. Este important ca masajul sa fie insotit si de exercitii fizice. Masajul creste vascularizarea si o circulatie mai buna a sangelui ajuta la eliminarea radicalilor liberi si a toxinelor din corp si in acelasi timp ajuta corpul sa duca nutrientii necesari catre muschi si catre zonele care au nevoie. Pe de alta parte, masajul este o tehnica de relaxare.

Tonica Tv: Cum arata, in viziunea ta, o zi de dieta?

Octavian Hart: Mese la doua, trei ore, un aport de glucide sanatoase la micul dejun si, eventual, la pranz, si eliminarea completa a glucidelor la ultima masa. De asemenea, adaugarea de alimente bogate in fibre la fiecare masa pentru o mai buna digestie. Pe de alta parte, recomand o hidratare corespunzatoare a corpului cu apa. O dieta ideala este dieta in care ne ridicam de la masa cu o senzatie usoara de foame. Nu trebuie sa ne ridicam niciodata de la masa foarte satui.

Text: Madalina Manole