Semne care indica finalul relatiei

shutterstock 69502927“La Rochefocauld: dragostea este asemeni febrei; nu le putem stapani pe nici una si nici nu putem limita durata sau intensitatea lor.” 

 Cred in aceasta rubrica. Ea se adreseaza tuturor varstelor. Parte din ea este izvorata din propria experienta, completata cu lecturi si discutii cu oameni mai tineri, mai maturi, care iubesc, sunt iubiti, au experiente de viata fericite sau mai putin fericite, dar care merita sa traiasca frumos povesti de dragoste si sa nu renunte la sperante.

   Relatia de cuplu bazata pe sentimente si trairi emotionale este plina de pasiune, iubire, fericire, dar sa o poti mentine intr-o stare de echilibru nu este chiar atat de simplu. La inceputul unei relatii este mai usor sa treci cu vederea lucruri ce par lipsite de substanta. Odata cu trecerea timpului, o relatie se rutineaza iar diferentele dintre parteneri pot deveni atat de apasatoare incat se poate ajunge la o ruptura definitiva. E bine sa constientizezi aceste semne si sa iei o decizie sanatoasa in ceea ce priveste soarta relatiei voastre de cuplu.

   Daca incepi sa observi ca, la fiecare disputa, va aduceti aminte de neintelegeri din trecut si le folositi pentru a va jigni sau rani partenerul/partenera este un semn clar ca relatia voastra se apropie de final. Nu poti trai intr-o relatie alturi de un partener care nu uita si nu iarta greseli facute in trecut.

   La inceputul relatiei, comunicarea dintre voi era perfecta. Vorbeati despre absolut orice. Acum incepi sa realizezi ca nu te mai intereseaza sa-i raspunzi la telefon, eviti incercarile lui/ei de a te contacta si nici macar la sms-uri nu te obosesti sa-i mai raspunzi. Nu mai vorbesc de faptul ca gandurile tale se duc la relatiile din trecut sau la perioada in care erai solo si incepi sa-ti pui problema ca ti-ai dori sa iesi cu alti barbati sau alte femei. Din pacate, nu sunt semne bune pentru relatia voastra.

   Ce frumos era la inceput cand amandoi faceati atatea gesture tandre, erati plini de romantism. Iti mai aduci aminte de cinele romantice sau de duminicile in care ieseati la picnic amandoi? Ce folos daca acum, in afara de defecte, nu mai vezi nimic la el/ea, la restaurantul vostru preferat nici nu te gandesti sa-i faci o invitatie si deja te simti cel mai bine in fata televizorului tau. E adevarat ca intr-o relatie exista si momente mai tensionate, mici neintelegeri, insa daca va certati 24 din 24 din orice motiv si intre voi nu exista decat nervi si dispret, renuntati la relatia asta.

   De cat timp nu mai aveti viata sexuala? Deja nu mai esti atras de el/ea? Nu mai vrei sa faci dragoste? Daca apar motivatii de genul: sunt obosit/obosita sau nu am chef azi, e destul de limpede ca pasiunea dintre voi a cam disparut.

 Daca incepi sa te vezi mai mult cu prietenii decat cu el/ea, daca unul dintre voi isi petrece mai tot timpul la serviciu sau online si va simtiti foarte bine cand nu sunteti impreuna, relatia voastra e pe duca.

   Ai constatat ca niciunul dintre voi nu este interesat sa vorbeasca despre planuri comune de viitor? Unul dintre voi refuza de multa vreme sa mai comunice vizavi de problemele din cuplu? Mai exista vreo forma de respect intre voi atat timp cat apar constant jigniri, respingeri si manifestari ce vor sa induca complexe de inferioritate? Te mai simti ca intr-o echipa alaturi de partenerul tau sau fiecare dintre voi are propria viata si propriile ambitii?

Cuvantul “compromis” mai este disponibil in acceptiunea ta fata de partener?

Sunt cateva intrebari la care poti sa-ti raspunzi doar tu si la care, cu siguranta, stii deja raspunsul.

Sunt si tipuri de persoane care au un spirit liber, ce nu pot sta intr-o relatie prea multa vreme. Asa sunt construite organic. Daca poti sa accepti o astfel de faptura – probabil printr-o intelegere reciproca – relatia poate functiona, dar cine stie pana cand. Daca nu esti genul, nu te “combina”.

    Daca ai inceput sa ai o relatie cu cineva care inca are o relatie apropiata cu fostele/fostii, acesta este tipul de om care azi te considera iubit/iubita iar maine te va vedea ca pe un simplu amic. Relatia voastra nu va trai sanatos niciodata si, la un moment dat, se va stinge. Nu ramane decat sa tragi tu singur/singura concluziile si sa hotarasti ce faci cu viata ta.

 

Text: Vladimir Toma