Sfaturi care ti-ar putea salva viata: cum iti verifici corect alunitele!

Chiar daca in mod obisnuit nu sunt periculoase, alunitele pot reprezenta semne ale imbolnavirii. Poate ca le ai de ani de zile, insa nu le neglija, pentru ca, din pacate, daca sunt ignorate, pot duce chiar si la melanom, cea mai grava forma de cancer de piele.

Primele semne care ar trebui sa te ingrijoreze sunt aparitia pe piele a unor alunite noi, pete sau altfel de semne pe care pana acum nu le-ai observat, conform www.sciencealert.com. Nu neglija nici alunitele vechi, daca acestea incep sa se schimbe, sa sangereze sau sa te manance.5 pasi pentru o autoexaminare corecta

Ar fi bine ca autoexaminarea sa nu o faci singura, roaga pe cineva sa te ajute, astfel incat sa nu ratezi vreo alunita, aflata intr-un loc unde tu nu o poti observa. Mergi in fata unei oglinzi mari si respecta urmatorii pasi:

Secrete pentru piele de la dermatologii vedetelor

  1. Incepe cu o verificare generala, sumara, a intregului corp. Examineaza-ti cu atentie fata, apoi intreaga parte din fata a corpului. Intoarce-te cu spatele, analizeaza daca vezi ceva suspect pe intreaga suprafata a corpului. Ridica ambele maini si uita-te la subrate.
  2. Pasul al doilea se concentreaza strict pe spatele gatului si pe scalp, locuri unde pot aparea alunite greu de detectat. Daca nu are cine sa te ajute, foloseste o oglinda de mana. Cu scalpul este un pic mai complicat, dar prin palpare iti vei da seama daca este ceva in neregula cu tine.
  3. La fiecare mana, indoaie cotul si verifica fiecare particica a mainilor, inclusiv palmele.
  4. Cu o oglinda de mana verifica-ti spatele, de sus pana jos, incet si cu multa atentie. Mai departe, uita-te la fese si cauta orice semn pe piele care ti se pare ciudat.
  5. Ultimul pas este dedicat picioarelor si talpilor. Verifica partea din fata, dar si partea din spate a picioarelor, apoi uita-te cu atentie pe talpi si intre degetele de la picioare.

Ce trebuie sa cauti?

Este important de stiut ca, descoperit in faza incipienta, melanomul poate fi tratat cu succes. Iata cele 5 semne dupa care trebuie sa te uiti:

  1. Asimetria alunitelor se refera la faptul ca sunt diferente majore intre o jumatate a alunitei si cealalta jumatate.
  2. Alunitele au marginile neregulate ori crestate.
  3. Atunci cand alunita are mai multe culori, de exemplu rosu, alb sau chiar albastru; acesta este un semnal de alarma.
  4. Un semn de ingrijorare este atunci cand alunita este mai mare de 6 mm. Atentie insa, in stadiul incipient al bolii alunitele pot fi mai mici.
  5. Tine intotdeauna sub observatie evolutia alunitelor. Daca observi orice fel de schimbari, de marime sau culoare, acesta nu este un semn bun.

Orice semn ciudat trebuie sa te trimita la medic

Cancerul de piele apare, in cele mai multe cazuri, din cauza expunerii exagerate la soare si nefolosirii unor creme corespunzatoare de protectie. Este foarte important sa iti verifici cat de des poti alunitele, pentru ca, descoperit in stadiul incipient, cancerul de piele se poate trata!

Protectie solara… de la A la Z

Medicii avertizeaza ca rata mare a deceselor cauzate de melanom este rezultatul faptului ca oamenii nu isi gasesc timpul necesar sa isi verifice corpul, fiind prinsi cu activitatile zilnice. In cazul in care ai banuiala ca una sau mai multe dintre alunitele de pe corpul tau nu arata asa cum ar trebui, mergi la un medic dermatolog. Nu ai nimic de pierdut, ci doar de castigat!

Text: Alin Claudiu Popescu