Smart cooking: trei retete de oua posate

Intr-o dupa-amiaza ploioasa, dar foarte placuta de vara, echipa Tonica TV a fost invitata la o sesiune de smart cooking a carui vedeta a fost… oul posat. Gabriela Simion, fosta concurenta MasterChef, ne-a invatat cum sa gatim trei tipuri de oua posate. Este vorba despre trei retete care se prepara rapid, pentru care nu este nevoie de foarte multe ingrediente si care pot fi servite atat dimineata, cat si la orele pranzului. Oul fiert, dar de data aceasta diferit de cum il gateam pana acum, s-ar putea sa fie o alegere excelenta pentru diminetile placute de vara, atunci cand vrei sa-ti impresionezi prietenii sau, pur si simplu, vrei sa mananci ceva pe fuga.



Tonica TV: Povesteste-ne putin, te rog, despre ceea ce ai gatit astazi.

Gabriela Simion, fosta concurenta MasterChef: Astazi am gatit trei tipuri de oua posate in trei modalitati, de fapt, trei retete diferite.

Tonica TV: Explica-ne, mai exact, ce inseamna un ou posat.

Gabriela Simion, fosta concurenta MasterChef: Oul posat este un ou fiert intr-o varianta mai fancy, trendy, cool. Inseamna ca nu-l fierbi in coaja, ci ca il scoti din coaja si ca este foarte repede gata pentru ca el este plasat direct in apa in diverse moduri, de la cel mai messy, cum imi place mie sa spun, pana la o reteta de ou gatit in folie de plastic ce are un aspect curat si frumos.

Prima reteta pe care am pus-o in practica a fost un sandvici cu ou posat. Pe o felie de paine prajita am pus putin ulei de masline, condimente dupa gust, rucola sau orice fel de salata (iceberg), oul fiert fara coaja direct in apa care clocoteste, un pic de mustar, cateva rosii cherry pentru aspect si astfel poate fi gata micul tau dejun, rapid si delicios.

A doua reteta este o trecere intre mic dejun si fel principal. Pe o baza de sparanghel se pune un pic de salata, un pic de sos de iaurt cu mustar, sare, piper, ulei de masline, peste care se adauga, bineinteles, oul posat, care de data aceasta a fost gatit diferit. Este o varianta care aduce oul intr-o stare mai frumoasa, aproape de perfectiune. Preparam cate un ou pe rand, invartim apa fiarta in oala, dupa care plasam oul exact in mijlocul vartejului care s-a format, ceea ce ajuta ca el sa se concentreze in mijlocul vartejului, sa iasa rotund si foarte frumos.

A treia reteta, care este printre preferatele mele, este oul posat in folie de plastic, ceea ce inseamna ca oul va iesi de fiecare data perfect si va putea fi pus peste orice fel de mancare, salata si asa a fost si demonstratia de astazi. Pe o baza de salata cu avocado, somon afumat si acest ou perfect realizat in folia de plastic se pot pune ingrediente, fireste, dupa gustul fiecaruia.

Ce parere aveti despre aceste retete? Pofta buna!

Text: Ruxandra Dumitrescu