Statistici ingrijoratoare: depresia si anxietatea afecteaza productivitatea globala

Conform unui studiu din 2016 prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, tulburarile depresive si tulburarile anxioase determina o productivitate mult mai scazuta, fapt ce ajunge sa insumeze global aproximativ 1000 de miliarde de dolari. Statisticile ingrijoratoare au determinat ca anul acesta OMS sa dedice Ziua Mondiala a Sanatatii temei Depression: Let`s talk – Depresia: Sa vorbim.



Statisticile sunt ingrijoratoare

Cercetarile facute in urma cu doi ani au prezentat o statistica ingrijoratoare la nivel national dar si mondial. Aproximativ 4% din populatia lumii se confrunta cu depresie, doar in Europa fiind inregistate 40,27 milioane de cazuri de tulburari depresive. Romania se afla si ea in acest top, 1 din 10 romani fiind afectat de depresie si tulburari anxioase. Din pacate, incepand cu anul 2012, aceasta afectiune a devenit, la nivel global, a doua cauza de suicid pe segmentul de varsta 15-29 de ani, iar in tara noastra s-a remarcat o majorare a ratei de suicid, ajungand de la 10,5 la 12,2 la 100.000 de locuitori, in 2013.

Pierderi economice mari

Din cauza faptului ca persoanele care se confrunta cu depresia si anxietatea nu pot munci deloc sau au randamente foarte scazute, fapt ce scade productivitatea, este afectat profitul firmei angajatoare, prin urmare, Guvernele primesc mai putini bani la buget in timp ce cheltuiesc mai mult pentru sanatate si asistenta sociala. Conform unui studiu realizat de cercetatorii englezi in parteneriat cu Asociatia Europeana pentru combaterea Depresiei (EDA),  a fost evidentiat faptul ca anual companiile europene pierd 82 de miliarde de euro din cauza depresiei. De asemenea, intre 22% si 55% dintre angajatii europeni diagnosticati cu depresie isi iau concediu din aceasta cauza. Pe de alta parte, conform unui studiu OMS, un singur dolar investit in tratamentul depresiei si al anxietatii are un return of investment de 4 dolari.

Depresia, prin ochii tuturor

Depresia este vazuta, tratata si acceptata in mod diferit in functie de fiecare tara, dar si de fiecare persoana in parte. De exemplu, in timp ce managerii din alte tari europene discrimineaza angajatii cu depresie, managerii din Danemarca sunt empatici cu angajatii si-i sprijina. De asemenea, managerii din Franta si Spania recomanda angajatilor ajutor specializat atunci cand trec printr-un episod depresiv. Pe de alta parte, persoanele cu studii superioare sunt mai putin predispuse sa-si ia concediu din aceasta cauza si, totodata, refuza sa divulge adevaratul diagnostic in fata managerilor atunci cand cer concediu de odihna.

Text: Madalina Manole